Γιατί η βρετανική κυβέρνηση «ρίχνει» 400 εκατ. λίρες στις startups

Γιατί η βρετανική κυβέρνηση «ρίχνει» 400 εκατ. λίρες στις startups

Μεγάλη σειρά επενδύσεων ξεκινά η Βρετανία, για να προλάβει πιθανούς πλούσιους «μνηστήρες».

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πως πρόκειται να χρηματοδοτήσει νεοφυείς επιχειρήσεις και προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) ως μια κίνηση που σίγουρα θα ωφελήσει τον σημαντικό κλάδο της τεχνολογίας.

Την είδηση έκανε γνωστή κατά τη διάρκεια του Autumn Statement ο υπουργός Οικονομικών της Αγγλίας Φίλιπ Χάμοντ.

Αναλυτικότερα, πάνω από 400 εκατ. λίρες θα επενδυθούν στις startups μέσω VC απ’ τη British Business Bank για έναν κυρίως σκοπό – να αποτρέψουν τις πιθανές εξαγορές των εταιριών από εξωτερικούς αγοραστές και επενδυτές.

«Είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος, της εξαγοράς των πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών από ξένες εταιρείες, αντί να μεγαλώνουν» δήλωσε ο Χάμοντ.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο ιαπωνικός ιντερνετικός κολοσσός SoftBank αγόρασε την ARM για 31 δισ. δολάρια, μια εξαγορά που είχε σχολιαστεί αρνητικά. Άλλες εταιρείες που «αλλάξανε» χέρια είναι η DeepMind, η οποία εξαγοράστηκε απ’ την Google το 2014 για 400 εκατ. δολάρια και η SwiftKey την οποία εξαγόρασε η Microsoft για 250 εκατ. δολάρια.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει επιπλέον 2,48 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη έως το τέλος του 2020. Η επένδυση αυτή θα απευθύνεται σε μια σειρά από βασικές τεχνολογίες, όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα οχήματα.

Οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές μέχρι στιγμής και μένει να δούμε τι θα γίνει με τις διαδικασίες ενεργοποίησης του άρθρου 50 για το Brexit που θα επηρεάσει άμεσα τη στελέχωση των ομάδων των νέων αυτών επιχειρήσεων.