Η Wall Street λέει ότι το χρηματιστήριο θα ανέβει φέτος – μην την πιστεύετε!

Η Wall Street λέει ότι το χρηματιστήριο θα ανέβει φέτος – μην την πιστεύετε!
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι ισχύει σε σχέση με τις προβλέψεις των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και χρηματομεσιτικών εταιρειών;

του Shawn Tully

Τη Δευτέρα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι μεγάλες τράπεζες και χρηματομεσιτικές εταιρείες των ΗΠΑ μείωσαν τις προβλέψεις τους για την πορεία του δείκτη S&P 500 το 2019. Αλλά δεν τις μείωσαν πάρα πολύ. Για την ακρίβεια, τα οκτώ ιδρύματα που αναφέρει η Journal σε συνοδευτικό διάγραμμα συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την πρόβλεψη ότι το 2019 θα αποδώσει μεγάλα κέρδη.

Κατά μέσο όρο, οι εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan Chase, Goldman Sachs και Wells Fargo – προβλέπουν ότι ο βασικός δείκτης S&P θα φθάσει στο τέλος του έτους τις 2907 μονάδες, ανεβαίνοντας κατά 16% από το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου στις 2507 μονάδες. Η αισιοδοξία είναι ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ των JPMorgan Chase, Goldman, BTIG και BMO Capital Markets, οι οποίες προβλέπουν ότι ο S&P θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Προσθέστε την τρέχουσα απόδοση μερισμάτων 2% του δείκτη στο μέσο όρο του 16% και βάσει των εκτιμήσεων της Γουόλ Στριτ οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ θα πλουτίσουν τους επενδυτές κατά 18% για το 2019. Αυτό δεν είναι απλώς ένα καλό έτος: Θα πρόκειται για το πέμπτο καλύτερο έτος του αιώνα, πολύ καλύτερο από τον ιστορικό μέσο όρο που κινείται κάτω του 10%.

Όμως, παρά το θετικό ξεκίνημα του έτους που ανέβασε τον δείκτη S&P κατά 3% στις πρώτες έξι ημέρες διαπραγμάτευσης, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τον ενθουσιασμό της Γουόλ Στριτ. Οι ειδήμονες και οι επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς σας προσκαλούν στη χώρα της φαντασίας· μην πάτε εκεί.

Ο λόγος; Η πτώση των κερδών απειλεί τις μετοχές.

Εδώ και μήνες, οι προβλέψεις των τραπεζών για τα κέρδη του 2019 μειώνονται από διψήφιες αυξήσεις σε αυξήσεις 6%-8%. Έτσι, για να επιτευχθεί αυτή η μέση πρόβλεψη του 16%, ο λόγος του S&P θα χρειαστεί να αυξηθεί από το σημερινό 18,2 στο 20.

Αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Τα κέρδη βρίσκονται ήδη σε επίπεδο σχεδόν φούσκας, με βάση όλες τις παραδοσιακές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και πωλήσεων, και το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος.

Στην πραγματικότητα, ο δείκτης CAPE του οικονομολόγου του Yale Robert Shiller – ο κυκλικά προσαρμοσμένος λόγος τιμής προς κέρδη – ένα μέγεθος που εξομαλύνει τα κέρδη αφαιρώντας τις ακραίες τιμές, βρίσκεται σήμερα στο εξαιρετικά υψηλό 29, ένα επίπεδο που ξεπεράστηκε μόνο στις μοιραίες κούρσες του 1920 και του 2000.