Η Xiaomi ετοιμάζεται για το Χρηματιστήριο και ζητά 50 δισ. δολάρια

Η Xiaomi ετοιμάζεται για το Χρηματιστήριο και ζητά 50 δισ. δολάρια

Η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτικές τράπεζες για ένα ενδεχόμενο IPO, ενώ ζητά αποτίμηση 50 δισ. δολαρίων.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone Xiaomi βρίσκεται σε επαφή με επενδυτικές τράπεζες για πιθανή αρχική δημόσια πρόταση, με στόχο μια αποτίμηση 50 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο IPO ακόμα και το επόμενο έτος, με τράπεζες να εκτιμούν πως το Χονγκ Κονγκ θα είναι ο πιθανότερος προορισμός για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με τις πηγές.

Εκτός της Κίνας, η Ινδία είναι μια πολύ δυνατή αγορά για την εταιρεία, μια και είναι στη πρώτη θέση πωλήσεων, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα αποφάσισε να επενδύσει στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο Reliance Jio μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολ. στη χώρα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αν και οι τράπεζες μιλούν θετικά για τις προοπτικές της Xiaomi, ωστόσο ανησυχούν για το αν η εταιρεία μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 50 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εφόσον προχωρήσει στα σχέδια της IPO, η Xiaomi θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας που θα μπει στο χρηματιστήριο από τότε που η Alibaba συγκέντρωσε 25 δισ. δολ. στις ΗΠΑ το 2014, η οποία πήρε αποτίμηση 231,4 δισ. δολ.

Σημειώνεται πως το 2014 η τεχνολογική εταιρεία άντλησε ρευστό με αποτίμηση 46 δισ. δολαρίων, τενώ ο τρίτο τρίμηνο του 2017 βρέθηκε στην πέμπτη θέση κατασκευαστών με τις καλύτερες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο με 7,4%. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Samsung με 22,3%, τη δεύτερη θέση η Apple με 12,5%, την τρίτη θέση η Huawei με 10,5% και την τέταρτη η Oppo 8,2%.