Η Y Combinator βάζει πλώρη για την Κίνα

Η Y Combinator βάζει πλώρη για την Κίνα

O γνωστός «επιταχυντής» επιλέγει δύο ομάδες εταιρειών κάθε χρόνο για την παροχή χρηματοδότησης, συμβουλών και διασυνδέσεων.

Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Baidu Inc., Qi Lu, τέθηκε επικεφαλής της Y Combinator China, όπως μεταδίδει το Bloomberg, στην πρώτη απόπειρα διεθνούς επέκτασης της αμερικανικής «θερμοκοιτίδας» νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Y Combinator, η οποία έχει χρηματοδοτήσει σε πρώιμο στάδιο γνωστές εταιρείες όπως οι Airbnb Inc., Stripe Inc., Reddit και Dropbox Inc., θα έχει ξεκινήσει το πρόγραμμά της στην Κίνα το πιθανότερο ως το επόμενο καλοκαίρι.

Στις ΗΠΑ, ο γνωστός «επιταχυντής» επιλέγει δύο ομάδες εταιρειών κάθε χρόνο για την παροχή χρηματοδότησης, συμβουλών και διασυνδέσεων με αντάλλαγμα ένα μικρό μετοχικό μερίδιο. Ο Lu θα ηγηθεί του κινεζικού προγράμματος, το οποίο θα ονομάζεται YC China και θα υιοθετεί μια παρεμφερή προσέγγιση προσαρμοσμένη στην εγχώρια αγορά, όπως ανέφερε κι ο Sam Altman, πρόεδρος της Y Combinator.

Ο Altman είπε ότι πρότεινε για πρώτη φορά στον Lu να ηγηθεί του εγχειρήματος προτού αυτός πάει στη Baidu. Ο βετεράνος της Microsoft Corp. προσελήφθη το 2017 για να επιταχύνει τις προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού σε μια σειρά τομέων, από τα αυτόνομα οχήματα δίχως οδηγό μέχρι τους ψηφιακούς βοηθούς. Όμως, τον περασμένο Μάιο εξέπληξε τους επενδυτές όταν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αποχωρήσει από τη Baidu επειδή δεν μπορούσε για προσωπικούς λόγους να εργάζεται full-time στην Κίνα. Η αποχώρηση του Lu πίεσε προς τα κάτω τη μετοχή της Baidu.

Στην Y Combinator, ο Lu θα μοιράζεται τον χρόνο του μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα ηγηθεί μιας προσπάθειας εύρεσης νεοφυών επιχειρήσεων με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, οι οποίες θα βοηθηθούν ώστε να εξερευνήσουν αποτελεσματικά την αμερικανική αγορά. Ο οργανισμός θα επιδιώξει να συγκεντρώσει κεφάλαια σε κινεζικό γουάν και θα συνεργάζεται με αμερικανικές τράπεζες εάν απαιτείται χρηματοδότηση σε δολάρια, αλλά ο Lu αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες επ’ αυτού.

Παράλληλα, η YC China θα κοιτάξει να εκμεταλλευθεί την εξειδικευμένη γνώση των ιδρυτών εγχώριων εταιρειών στην Κίνα ώστε να υποστηριχθούν και Αμερικανοί επιχειρηματίες που επιθυμούν να εισέλθουν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. «Το πώς πρέπει να βοηθήσεις αμερικανικές εταιρείες στην είσοδό τους στην Κίνα συνιστά μια πάγια πρόκληση» είπε ο Lu στα εγκαίνια των γραφείων της YC China στο Πεκίνο. «Υπάρχουν διαρθρωτικοί λόγοι για τις δυσκολίες που συναντούν αυτές οι εταιρείες» κατέληξε.