IBHS: Η οικονομία της Ελλάδας σε δύο λίστες του περιοδικού Fortune

IBHS: Η οικονομία της Ελλάδας σε δύο λίστες του περιοδικού Fortune

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και η ειδική εκδήλωση στο Golden Hall.

Η Infobank Hellastat S.A. (IB.HS), πρωτοπόρος εταιρεία στον κλάδο της Επιχειρηματικής Πληροφόρησης και αξιολόγησης Πιστωτικού Κινδύνου, δημιούργησε για 5η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με το περιοδικό Fortune της Olive Media, τη λίστα με τις τριάντα ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τη “30 Fastest Growing Companies List” (Κριτήρια: Κύκλος Εργασιών > 50 εκ., Θετικό EBITDA 4ετίας, θετικοί ΜΕΡΜ πωλήσεων και EBITDA).

Την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017, στο Golden Hall πραγματοποιήθηκε τo Fortune Dinner, μια εκδήλωση αφιερωμένη στο τεύχος του Fortune Δεκεμβρίου και τη λίστα των “30 Fastest Growing Companies List” στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τις εταιρείες που διακρίθηκαν αλλά και αρκετά στελέχη από διάφορους κλάδους της αγοράς.

PAN_0190

Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο κύριος Νικόλας Γκουζέλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της IB.HS είπε τα εξής :

“Αφού συγχαρώ την Olive Media και το Fortune για την πρωτοβουλία ανάδειξης των επιχειρήσεων με την ταχύτερη ανάπτυξη στην ελληνική αγορά, θα ήθελα να επισημάνω μερικά σημεία που εντοπίσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας. Στις διακριθείσες επιχειρήσεις συναντάμε εκπροσώπους από το λιανικό εμπόριο (κυρίως σούπερ μάρκετ), από τον κλάδο της βιομηχανίας και μεταποίησης αλλά και από τον κλάδο των υπηρεσιών με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό και την υγεία.

Για το 2018, οι προβλέψεις Ε.Ε. και διεθνών φορέων κάνουν λόγω για μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ. Το θετικό momentum της οικονομίας, αν δεν διαταραχθεί από απρόσμενες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που ταλαιπώρησαν το επιχειρείν το 2015, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους να ενισχύσουν τους κύκλους εργασιών τους.

Πιο πιθανό, θεωρούμε, να ευνοηθούν μεταποιητικές / βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς και παροχής υπηρεσιών (κυρίως όσες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα) ανανεώνοντας και ισχυροποιώντας τη θέση τους στη λίστα τα επόμενα χρόνια.

Ειδικά για τις μεταποιητικές: η παραμονή τους στη λίστα των αναπτυσσόμενων και τα επόμενα έτη θα εξαρτηθεί και από ένα σημαντικό πλεονέκτημα που παρουσιάζουν: την εξαγωγική τους δραστηριότητα και γενικότερη εξωστρέφεια σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η επίτευξη των στόχων τους να μην εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική πραγματικότητα, αλλά από τις συνήθως πιο ευνοϊκές συνθήκες που συναντούν στις αγορές προορισμούς. Η εξαγωγική τους δράση οφείλεται σε δύο λόγους: α) είτε στην έρευνα & ανάπτυξη νέων προϊόντων β) είτε στο φύσει διεθνοποιημένο χαρακτήρα του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται π.χ. εξόρυξη μαρμάρου, εκκόκκιση βάμβακος, τομείς όπου πάνω από το 70-80% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται, γεγονός που ούτως ή άλλως, «ωθεί» τις μεγάλες εταιρείες σε υψηλότερα επίπεδα εσόδων κ κερδών.
Επίσης: Η στροφή των Ελλήνων σε προϊόντα ιδιωτικής ασφάλισης και υγείας θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια, λόγω της ‘απαξίωσης’ του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλειας, σύνταξης. Επομένως, θα ενισχυθούν εταιρείες με παρουσία στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ιδίως αν αμβλυνθούν κάπως οι πιέσεις από τα μέτρα των υποχρεωτικών επιστροφών που αντιμετωπίζουν, τα οποία σίγουρα τους «ψαλιδίζουν» τα περιθώρια ανάπτυξης που θα μπορούσαν να έχουν.

Και βεβαίως, η συνεχιζόμενη άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού προφανώς θα συνοδευτεί και από νέα παρουσία του Δ.Α.Α. στη λίστα τόσο το 2017, όσο και το 2018. Προκειμένου όμως να συναντήσουμε και επιχειρήσεις από τον ευρύτερο τουριστικό τομέα στη λίστα (πχ ξενοδοχεία, τα οποία απουσιάζουν) προφανώς απαιτείται ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης του τουριστικού προϊόντος, ανάσχεση της εξάπλωσης των εναλλακτικών δικτύων παράτυπης μίσθωσης κατοικιών, προσέλκυση τουριστών υψηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που να αποφέρουν υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη κλπ.

Για τις εμπορικές επιχειρήσεις θα είναι πιο δύσκολο, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δεν προβλέπεται να βελτιωθεί (το αντίθετο μάλιστα), τη στιγμή που η κερδοφορία τους έχει ήδη αρχίσει να πιέζεται από τις εκτεταμένες προσφορές / εκπτώσεις που χορηγούν, ώστε να συντηρούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Η τάση που θα διαμορφωθεί (και ήδη προδιαγράφεται) είναι: βελτιωμένοι κύκλοι εργασιών, με τίμημα όμως πιθανώς χαμηλότερα (ή χαμηλότερα του αναμενομένου) κέρδη. Μειονέκτημά τους λοιπόν η αποκλειστική στόχευσή τους στην ελληνική καταναλωτική αγορά.

Πέτρος Μπουρούτης, Αλέξης Νικολαΐδης και Νικόλας Γκουζέλος της Infobank Hellastat με την Αναστασία Παρετζόγλου του Fortune.
Πέτρος Μπουρούτης, Αλέξης Νικολαΐδης και Νικόλας Γκουζέλος της Infobank Hellastat με την Αναστασία Παρετζόγλου του Fortune.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις διακριθείσες εταιρίες και τους εκπροσώπους τους, τους συντελεστές του Fortune για τη πολυετή συνεργασία μας και συγχαρητήρια για την ιδέα των Fortune Dinners και την άριστη διεξαγωγή τους”’.