Νέα ηχηρή παρέμβαση του Τζακ Λιου για το ελληνικό χρέος

Νέα ηχηρή παρέμβαση του Τζακ Λιου για το ελληνικό χρέος
epa05572885 US Treasury Secretary Jack Lew speaks at a discussion on the 'state of the global economy and the agenda for the International Monetary Fund/World Bank fall meetings' at the Peterson Institute for International Economics in Washington, DC, USA, 06 October 2016. The 2016 Annual meetings of the International Monetary Fund (IMF) and World Bank Group (WBG) take place between 07 and 09 October. EPA/JIM LO SCALZO

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η αναδιάρθρωσή του είναι απαραίτητη το συντομότερο δυνατό.

Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό, ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Απαντώντας στο δημοσιογράφο της Καθημερινής, Αθανάσιο Έλλις, ο Λιου επανέλαβε τις θέσεις τους ΔΝΤ για το χρέος, τονίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμο. «Έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης» τόνισε ο κ. Λιού.

«Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε ακόμη: Εν αναμονή δανειστής το ΔΝΤ

Θέλοντας να τονίσει τις επιπτώσεις της λιτότητας στο ζήτημα του χρέους, ο Τζακ Λιου τόνισε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».

Διαβάστε ακόμη: Η Λαγκάρντ επαναλαμβάνει: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο