Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε ΠΓΔΜ-Τουρκία για τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές»

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε ΠΓΔΜ-Τουρκία για τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) μιλά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρούβεν Ρίβλιν (Α), στη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος βρίσκεται στην Ελλάδα σε τριήμερη επίσημη επίσκεψη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τί δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ.

Το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Προέδρου του Ισραήλ, Ρούβιν Ρίβλιν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης διήμερης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και τόνισε ότι στηρίζουμε τη σύγκληση, το συντομότερο δυνατόν, του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ, από πλευράς δημοκρατικών θεσμών και γενικότερου πολιτικού προσανατολισμού, βρίσκεται πιο κοντά στον χώρο της Δύσης και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας στα εθνικά θέματα και κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του να στηρίξει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι κοινός παρονομαστής Ελλάδας και Ισραήλ είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε τέσσερα ζητήματα, τα οποία, όπως υπογράμμισε, είναι και ευρωπαϊκά, κάνοντας λόγο, πρώτον, για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία πρέπει γίνει το συντομότερο, αλλά με τρόπο που να αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της και επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη γείτονα, ενώ υποστήριξε ότι και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λωζάννης, που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτον, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι στηρίζουμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διευκρινίζοντας: «Πλην, όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους τού κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και άρα δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η ΠΓΔΜ πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της, προκειμένου να υπάρξει η λύση ως προς το όνομά της και άρα ως προς την προοπτική της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Δείτε ακόμη: Στον «αέρα» η κυβέρνηση για το Σκοπιανό-Ποια τα σενάρια σε περίπτωση ρήξης με τους ΑΝΕΛ

Τέταρτον, αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά σημείωσε ότι είναι απαραίτητος, από την αλβανική πλευρά, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος, που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια και στους δύο λαούς. Όπως υποστήριξε, προσεγγίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, κυρίως στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να στρεφόμαστε εναντίον τρίτων και επιδιώκουμε τη μακροπρόθεσμη προαγωγή της ειρήνης στην περιοχή.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας σε επισήμανση του Ισραηλινού Προέδρου, ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας σύντομα να εξευρεθεί λύση. «Η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τη θέση, την οποία έχει διαμορφώσει η ΕΕ και ελπίζουμε το ζήτημα αυτό να λυθεί όταν πρέπει μέσα από τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων και με την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Το τονίζω αυτό, το πράγμα, γνωρίζω τις θέσεις σας, αλλά η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ ακολουθεί αυτήν την γραμμή που, σας τονίζω, διόλου δεν αλλάζει την βούλησή μας, όλων των Ευρωπαίων, να δούμε το Ισραήλ ολοένα και πιο κοντά στην ΕΕ» παρατήρησε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που υπέγραψε, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των συμπατριωτών μας Εβραίων, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτό το Μουσείο θα αποτελεί λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον.

Ρίβλιν: Σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών – ειδικά στον κλάδο της ενέργειας
Από την πλευρά του, ο κ. Ρίβλιν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, επισήμανε τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν έχουν μόνο γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και στενή σχέση σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το πολιτικό πνεύμα.

Παρατήρησε, ακόμη, ότι σήμερα ανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών σε οικονομικό επίπεδο, επικαλούμενος τους τομείς της γεωργίας, της ασφάλειας, τον στρατιωτικό τομέα, την υψηλή τεχνολογία, αλλά και τους υδάτινους πόρους. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε και στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «σήμερα, μάλιστα, που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα, η συνεργασία μας για όλη τη Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα σημαντικότερη και αυτή βεβαίως περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν «κόκκινες γραμμές», τις οποίες δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τις προσπεράσει, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ θέλουν να εξηγήσουν σε όλον τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στους γείτονές τους, ότι δεν είναι κατά τύχη, αλλά η μοίρα μάς έταξε να ζούμε οι μεν δίπλα στους δε». «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα είναι καλός για όλους» πρόσθεσε.

Τέλος,ο κ. Ρίβλιν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυβέρνηση για τις ενέργειές τους αναφορικά με την ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ