Ηχογραφημένο διάλογό του με τον Στουρνάρα διέρρευσε ο Πολάκης – Aπόπειρα εκβιασμού καταγγέλλει η ΝΔ

Ηχογραφημένο διάλογό του με τον Στουρνάρα διέρρευσε ο Πολάκης – Aπόπειρα εκβιασμού καταγγέλλει η ΝΔ

Ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε τη συνομιλία από την προσωπική του σελίδα στο Facebook – Αντιδράσεις από τα κόμματα, ανακοίνωση από την Attica Bank.

Tηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ηχογράφησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Συγκεκριμένα τηλεφώνησε στον κεντρικό τραπεζίτη με αφορμή τον έλεγχο που θα γινόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος για το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε από την Attica Bank.

Κατά τον διάλογο ο οποίος δημοσιεύθηκε αρχικά στο documento.gr ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει στον Γιάννη Στουρνάρα ότι καλώς ελέγχεται το δάνειο που έλαβε, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να ελέγξει και άλλα δάνεια όπως του Κήρυκα Χανίων αλλά αλλά και δάνεια κομμάτων όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο Παύλος Πολάκης έδειξε και πολιτικά πρόσωπα από την Νέα Δημοκρατία.

Ο αναπληρωτής υπουργός από την προσωπική του σελίδα στο Facebook λίγο αργότερα επιβεβαίωσε την ύπαρξη τόσο του διαλόγου όσο και αυτών που ακούστηκαν σε αυτόν.

Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο διαρροής συνομιλίας στελέχους της κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο της ΤτΕ…

Ο διαμειφθείς διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, τον οποίο επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο facebook ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός, έχει ως εξής:

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας;

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, ο ίδιος.

Π: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.

Σ: Γεια σας τι κάνετε;

Π: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.

Σ: Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι

Π: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.

Σ: Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση.

Π: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια.

1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,

2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,

3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,

4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.

Σ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.

Π: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;

Σ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.

Π: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…

Σ:Μπα, όλοι δικοί μου είναι.

Π: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;

Σ: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν.

Π: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.

Σ: Μάλιστα, καλά.

Π: Καλό απόγευμα.

Σ: Καλό απόγευμα.

ΝΔ: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για «απόπειρα εκβίασης» του κεντρικού τραπεζίτη ζητά η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ενέργεια του Παύλου Πολάκη να τηλεφωνήσει για το δάνειο του στον κεντρικό τραπεζίτη (!) και να μαγνητοφωνήσει την συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μπανανία, αναφέρει η ΝΔ, η οποία στρέφει πλέον τα πυρά της στον Αλέξη Τσίπρα για το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει:

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη – Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους.

Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία.

ΥΓ. Θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτή την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

Τι αναφέρουν πηγές της ΤτΕ για το δάνειο

Σύμφωνα προς τους κανόνες της Τράπεζας Αττικής έγινε η χορήγηση των δανείων προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη τόνιζαν πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά τη συνάντηση που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της κεντρικής Τράπεζας, με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας Αττικής.

Νωρίτερα, η Τράπεζα Αττικής, σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «συνήθη δανειακά προϊόντα που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις», διαβεβαιώνοντας ότι οι συγκεκριμένες χορηγήσεις έγιναν «με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων».

Ωστόσο, έμπειρα τραπεζικά στελέχη του τομέα των συγκεκριμένων τραπεζικών προϊόντων, επεσήμαιναν πως η χορήγηση καταναλωτικών δανείων ύψους 100.000 ευρώ, ακόμη και με προσημείωση ακινήτου δεν εμπίπτει στις συνήθεις τραπεζικές πρακτικές, καθώς, το μέσο ποσό καταναλωτικού δανείου ακόμη και αν πρόκειται να δοθεί με προσημείωση δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Οποιαδήποτε ποσό πέραν αυτού, σημείωναν τα ίδια στελέχη, απαιτεί άδεια από την ανώτατη εγκριτική επιτροπή πιστοδοτήσεων της τράπεζας.

Η δανειοδότηση του Π. Πολάκη εξακολουθεί να πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

ΝΔ: Με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το δάνειο

Κατά την ενημέρωση των συντακτών, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη διατύπωσε ερωτήματα τόσο για τα κριτήρια με τα οποία η Τράπεζα Αττικής δανειοδότησε τον Π.Πολάκη όσο και για την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού, από τα οποία όπως ισχυρίζεται η Πειραιώς, προκύπτουν ερωτήματα για τα εισοδήματά του:

Ανέφερε η κυρία Σπυράκη: «Το πρώτο ερώτημα απευθύνεται κυρίως προς τη διοίκηση της τράπεζας Αττικής και όπως ξέρετε τα πεπραγμένα αυτής της διοίκησης απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη. Και το ερώτημα νομίζω είναι εύλογο και μπορεί να το διατυπώσει κάθε πολίτης: με ποια κριτήρια η διοίκηση της τράπεζας χορήγησε επιπλέον δάνειο στον αναπληρωτή Υπουργό, δεδομένου ότι το ακίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση ήταν ήδη υποθηκευμένο. Το δεύτερο ερώτημα βεβαίως, αφορά τον ίδιο τον κ. Πολάκη και τα όσα ο ίδιος λέει. Σας διαβάζω επί λέξει αυτά που έγραψε: «Και επειδή από τον Οκτώβριο του 15 αναγκάστηκα και σταμάτησα, λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρουργού-εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά μου». Το ερώτημα είναι προφανές: Ισχύει αυτό που δηλώνει ο κ. Πολάκης; Και αν ισχύει αυτό που δηλώνει ο κ. Πολάκης, έχει δηλώσει αυτά τα εισοδήματά του στο πόθεν έσχες;»

Η ανακοίνωση της Attica Bank

Στο θέμα παρενέβη και η διοίκηση της Attica Bank, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για στοχοποίηση της τράπεζας, όσον αφορά δε στο εν λόγω δάνειο, κάνει λόγο για τυποποιημένα και συνήθη δανειακά προϊόντα, η χορήγηση των οποίων έγινε βάσει αυστηρών πιστοδοτικών ορίων.

Στην ανακοίνωσή της η Attica Bank αναφέρει:

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.

Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες

Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%).

Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».