Ιδού ο Fribo: Ένα ρομπότ που θα σας θυμίζει να καλείτε τους φίλους σας

Ιδού ο Fribo: Ένα ρομπότ που θα σας θυμίζει να καλείτε τους φίλους σας

Επιστήμονες βάλθηκαν να απαντήσουν εάν μπορεί να καταπολεμηθεί η μοναξιά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα ανέπτυξαν ένα νέο ρομπότ που έχει ως στόχο να αυξήσει τον χρόνο που περνούν με άλλους ανθρώπους όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία των μοναχικών.

Με το όνομα Fribo, το ρομπότ που μοιάζει με γάτα ακούει τα πάντα μέσα στο σπίτι σας. Αντί, ωστόσο, να ακούει τα λόγια σας, στοχεύει στο να καθορίσει τη δραστηριότητά σας -π.χ. αν βλέπετε τηλεόραση, αν μαγειρεύετε ή αν καθαρίζετε το σπίτι- και να ενημερώσει για αυτήν το ρομπότ Fribo που μπορεί να βρίσκετε στο σπίτι ενός φίλου σας. Ο Fribo μεταφέρει το μήνυμα στον φίλο σας που με τη σειρά του μπορεί να αλληλεπιδράσει, εκπληρώνοντας τον σκοπό της λειτουργίας του μικρού ρομπότ.

Σύμφωνα με ένα παράδειγμα που έδωσαν οι νοτιοκορεάτες επιστήμονες, ο Fribo ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του πως ο φίλος του «είχε μόλις ανοίξει το ψυγείο», ενώ αναρωτήθηκε «τί θα μπορούσε να ετοιμάζει για φαγητό» ο φίλος του ιδιοκτήτη. Η δημιουργία του ερωτήματος είναι και αυτή που οι επιστήμονες ελπίζουν θα ωθεί τους ιδιοκτήτες του Fribo να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους, σε αναζήτηση απαντήσεων. 

Το ρομπότ σχεδιάστηκε ώστε να εξεταστεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καταπολέμηση της μοναξιάς«Η κύρια λειτουργία του Fribo είναι να μοιράζεται τις καθημερινές δραστηριότητες και να απομακρύνει το συναίσθημα της μοναξιάς που κάποιος που ζει μόνος του μπορεί να βιώνει», αναφέρουν στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε πρόσφατα οι ερευνητές.

Προφανώς εγείρονται αρκετά ζητήματα ιδιωτικότητας από τη δράση του Fribo. Πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να μην χαίρονται στην ιδέα ενός ρομπότ που ακούει όλες τους τις κινήσεις στο σπίτι κι ενημερώνει άλλους, ακόμη και φίλους, για αυτές. Οι επιστήμονες, ωστόσο, απαντούν πως υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, και μόνο όσοι δέχονται να αποκαλύπτονται οι κινήσεις τους θα επωφελούνται από τη λειτουργία αυτή.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ρομπότ, οι δοκιμές του Fribo σε μικρές ομάδες φίλων έδειξαν πως η κοινωνικότητα, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων αυξήθηκε με τη χρήση του Fribo.

Παραμένει άγνωστο για την ώρα τί θα συμβεί με το Fribo στο μέλλον και αν θα κυκλοφορήσει μια μέρα στην αγορά. Οι επιστήμονες δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις δοκιμές.