Ίδρυμα Στ. Χατζηιωάννου: Δωρεά 500.000 ευρώ στους συγγενείς θυμάτων από τις πυρκαγιές

Ίδρυμα Στ. Χατζηιωάννου: Δωρεά 500.000 ευρώ στους συγγενείς θυμάτων από τις πυρκαγιές

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, ενώ το συνολικό ποσό της δωρεάς υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ.

Άμεσα προσωπικά επιδόματα στους κοντινότερους συγγενείς των θανόντων από τις φωτιές στην ανατολική Αττική ανακοίνωσε σήμερα το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου. Το συνολικό ποσό της δωρεάς υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ.

Ειδικότερα, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 5.000 ευρώ με τραπεζική κατάθεση στον λογαριασμό του κοντινότερου, μέχρι δευτέρου βαθμού εν ζωή, συγγενή του κάθε θανόντος.

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Χατζηιωάννου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «παρακολουθώ τους τελευταίους τρεις μήνες τις δωρεές και τις ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ιδρυμάτων και εταιρειών. Εμείς δώσαμε 100.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό, λίγες μόλις ώρες μετά τη φωτιά. Τώρα προχωράμε σε μια πιο άμεση και απτή κίνηση για τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους».

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εγγράφως και αυτοπροσώπως από τον κοντινότερο συγγενή κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως και Παρασκευή), από 08:00-12:00, στον δεύτερο όροφο του Ιδρύματος, Ευρυπίδου 10, στο κέντρο της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν τις ίδιες ώρες για περισσότερες πληροφορίες στο 210 3226797.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου.

Οι πληρωμές θα γίνουν με τραπεζική μεταφορά σε λογαριασμό τραπέζης του κοντινότερου συγγενή και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για αυτούς που έχουν συμπληρώσει την αίτηση ετιτυχώς.

Η σειρά προτεραιότητας ξεκινά με τον/τη σύζυγο (συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης). Έπειτα ακολουθεί το γηραιότερο τέκνο – εάν αυτό είναι άνω των 18 ετών και διαθέτει λογαριασμό τραπέζης – ενώ, αν δεν υπάρχει ενήλικο τέκνο, τότε η ενίσχυση θα δοθεί στον πατέρα του θανόντος. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, τότε η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στη μητέρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εν ζωή ενήλικας συγγενής πρώτου βαθμού, τότε το επίδομα θα δοθεί στον γηραιότερο αδελφό ή αδελφή του θανόντος (συγγένεια δευτέρου βαθμού).

Το Ίδρυμα έχει ορίσει τριμελή επιτροπή για τη διαδικασία των αιτήσεων και του ελέγχου των δικαιολογητικών. Η τελική απόφαση για τον/τη δικαιούχο θα ληφθεί από τον ίδιο τον Στέλιο Χατζηιωάννου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν ο κοντινότερος συγγενής δεν μπορεί να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, τότε μπορεί να εκπροσωπηθεί μόνο από κάποιον άλλον κοντινό συγγενή με γραπτό πληρεξούσιο για τη συμπλήρωση της αίτησης. Η πληρωμή, όμως, και πάλι θα γίνει στον κοντινότερο συγγενή. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που είναι το πιστοποιητικό θανάτου, καθώς και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Τα ονόματα των θανόντων θα διασταυρώνονται με βάση τη δημοσιευμένη λίστα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για λόγους διαφάνειας θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα www.stelios.org/firesingreece τα ονοματεπώνυμα των δικαιούχων (μετά τη γραπτή συγκατάθεσή τους στην αίτηση), καθώς και τα ονόματα των θανόντων για λογαριασμό των οποίων έλαβαν το επίδομα. Επίσπευση της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης θα επιφέρει η προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής του επιδόματος των 10.000 ευρώ που δίνεται από το Δημόσιο, με βάση τον δημοσιευμένο νόμο (ΦΕΚ Α ‘ 138/26.07.2018). Με βάση τον ίδιο νόμο ορίζεται ότι οι δωρεές αυτού του τύπου δεν υπόκεινται σε φόρο δωρεάς για τους δικαιούχους.