Ιερώνυμος: Είμαστε ανυποχώρητοι στη λέξη Μακεδονία

Ιερώνυμος: Είμαστε ανυποχώρητοι στη λέξη Μακεδονία
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, χοροστατεί στο πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο της Επετείου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της συμπλήρωσης 150 ετών από τα εγκαίνια του ιερού ναού της "Μεγάλης" Παναγίας, Αγίου Δημητρίου Θηβών, Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

 

Αντίδραση και από την Εκκλησία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα.

Ανυποχώρητος όσον αφορά στη χρήση της λέξης Μακεδονία, αλλά και κατά των συλλαλητηρίων, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι η Εκκλησία είναι ανυποχώρητη στη λέξη «Μακεδονία» και χαρακτήρισε το Σκοπιανό όχι μόνο εθνικό, αλλά και εκκλησιαστικό θέμα που αγγίζει τους πάντες και που η Εκκλησία παρακολουθεί «με αγωνία και συγκίνηση».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ των συλλαλητηρίων και των λαοσυνάξεων, γιατί «η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη».

«Παραμένουμε σταθεροί ως Χριστιανοί και ως Έλληνες για ό,τι έχουμε αποφασίσει», σχολίασε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, Εμμανουήλ, αμέσως μετά τη Σύνοδο, ο οποίος απέρριψε τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

«Σε ένα τέτοιο θέμα βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος σε χθεσινή του δήλωση.

Παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου

«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”» τονίζεται σε ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επιπρόσθετα επισημαίνει, ότι αναμένει «από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού Ελληνισμού».

Τέλος, αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Τετάρτη, 7 και την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου.