ΙΚΕΑ: Δημιουργεί eshop στην Ελλάδα

ΙΚΕΑ: Δημιουργεί eshop στην Ελλάδα

Η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες παγκοσμίως στις οποίες θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στην τελική φάση εισέρχεται η δημιουργία του eshop του ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα στην παρουσίαση του ομίλου Fourlis στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών οι εκπρόσωποι του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ηλεκτρονικό κατάστημα αναμένεται να λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο της τεράστιας γκάμας που διατίθεται σήμερα μέσα από ένα κατάστημα IKEA.

Το μοντέλο έχει ήδη αναπτυχθεί σε οκτώ χώρες που δραστηριοποιείται ο σουηδικός κολοσσός και στην Ελλάδα η διοίκηση της Fourlis, η οποία έχει τα δικαιώματα ανάπτυξης του σήματος για τη χώρα μας και τη βαλκανική χερσόνησο, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα εισέλθει στο e-commerce.

Από ό,τι αναφέρθηκε, τα έξοδα αποστολής θα είναι «σε τιμές ΙΚΕΑ», ενώ πιθανολογείται ότι θα δίνεται η δυνατότητα δύο επιλογών: παράδοση στο σπίτι ή παραλαβή από κεντρικά σημεία εντός των πόλεων (π.χ. τα γραφεία των συνεργαζόμενων εταιρειών courier), με τη δεύτερη επιλογή να έχει και χαμηλότερο κόστος. Προϊόντα για τα οποία δεν θα γίνονται παραδόσεις είναι τα ευπαθή, όπως τα φυτά ή πολύπλοκες κατασκευές που χρειάζονται συναρμολόγηση από ειδικά συνεργεία όπως είναι οι κουζίνες.

Διαβάστε ακόμη: Η ΙΚΕΑ «φέρνει» 3D έπιπλα στο σπίτι σας

Ο όμιλος Fourlis, ο οποίος έχει επεκταθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω του δεύτερου μεγάλου σήματος που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών Intersport, πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια το μερίδιο ηλεκτρονικού εμπορίου θα καταλάβει σημαντικό κομμάτι και στην κατηγορία των ειδών σπιτιού. Όπως ανέφερε ο CEO του ομίλου Απόστολος Πεταλάς, η περίπτωση των ΙΚΕΑ είναι ιδιαίτερη, καθώς υπάρχει μία σταθερή σχέση του καταναλωτή με το φυσικό κατάστημα, η οποία στο μέτρο του δυνατού δεν πρέπει να «κανιβαλιστεί» από το ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλισθεί ότι ο καταναλωτής από το νέο «κανάλι» θα απολαμβάνει το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών όπως είχε συνηθίσει έως σήμερα.

Η αλυσίδα κατάφερε το 2013 να μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από την ύφεση, καθώς τα καταστήματα της την περασμένη χρονιά επισκέφθηκαν 8.735.000 καταναλωτές, μόλις 6 χιλιάδες λιγότεροι σε σχέση με το 2012. Χωρίς να κάνει λόγο για θεαματικά αποτελέσματα, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη: Μείωση πωλήσεων αλλά αύξηση κερδών για τον Όμιλο Fourlis

«Η Κυριακή είναι μία ημέρα η οποία μπορεί να έρθει όλη η οικογένεια και να δαπανήσει περισσότερο χρόνο μέσα στο κατάστημα και αντίστοιχα περισσότερα χρήματα είτε στο εστιατόριο, είτε σε αγορές. Η αύξηση μεγεθών που είχαμε τον Νοέμβριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο 10ήμερο προσφορών και στο άνοιγμα της Κυριακής» ανέφερε ο κ. Πεταλάς ο οποίος προχώρησε και σε μία σύγκριση με την περίπτωση της Κύπρου. «Έχει να κάνει με το πως διαχειρίζεται κάποιος ένα αεροπλάνο που πέφτει. Στην αγορά που δραστηριοποιούμαστε εμείς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία πτώση πάνω από 50%. Στην Κύπρο η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές πάρθηκε δύο μόλις μήνες μετά την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο και η αγορά απορρόφησε αμέσως το αρχικό μούδιασμα. Στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που το συζητούμε πέντε χρόνια. Έχει να κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό με την οπτική γωνία που διαχειρίζεται κάποιος ένα πρόβλημα. Το σύστημα υγείας το δημιουργούμε για τον ασθενή ή για τον γιατρό; Εμείς πιστεύουμε για τον ασθενή. Αντίστοιχα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων γίνεται προς όφελος του καταναλωτή ή των καταστηματαρχών;».

Τα ΙΚΕΑ διαθέτουν σήμερα στην Ελλάδα μερίδιο της τάξης του 22% στην αγορά οικιακού εξοπλισμού και τα επόμενα βήματα αφορούν στη δημιουργία ενός κέντρου παραγγελειοληψίας στην Κομοτηνή και συνεργασία με την H&M στο κατάστημα των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, στον χώρο που φιλοξενούνται τα ΙΚΕΑ στην πρωτεύουσα την Ηπείρου θα συστεγαστεί κατάστημα Η&Μ μεγέθους 2.000 τ.μ.. Η διοίκηση της ΙΚΕΑ προσμένει διπλό όφελος από αυτή την κίνηση, τόσο σε επίπεδο ενοικίων όσο και σε επίπεδο επισκεψιμότητας.

Διαβάστε ακόμη: Fourlis: Επιθετική πολιτική με την ΙΚΕΑ