Οικονομική Διευθύντρια της Google: «Πρέπει να θέτουμε τον πήχη ψηλότερα» σε ζητήματα ιδιωτικότητας

Οικονομική Διευθύντρια της Google: «Πρέπει να θέτουμε τον πήχη ψηλότερα» σε ζητήματα ιδιωτικότητας

«Η προστασία της ιδιωτικότητας έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντική για τη Google από τις απαρχές της», τόνισε.

του Andrew Nusca

Προτού γίνει οικονομική διευθύντρια της Google και της μητρικής της εταιρείας, Alphabet, η Ruth Porat εργαζόταν στην Morgan Stanley. Εκεί- όπως και πολλά άλλα στελέχη στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών- παρακολούθησε από κοντά την οικονομική κρίση του 2008-2009, ως επικεφαλής μιας ομάδας που παρείχε συμβουλές στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τις Fannie Mae και Freddie Mac, και στη Fed της Νέας Υόρκης για την AIG.

Η όλη εμπειρία υπήρξε ιδιαίτερα διδακτική, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Most Powerful Women του Fortune στη Λαγκούνα Νιγκέλ της Καλιφόρνια. «Ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα για όλους τους κλάδους που άντλησα από τη δουλειά μου κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είναι το εξής: “Ποιες είναι οι ακούσιες συνέπειες των ενεργειών μας, και πώς μπορούμε να τις προβλέπουμε έγκαιρα;”» είπε.

Η Porat, σε συζήτησή της με την Pattie Sellers του Fortune μπροστά σε εκατοντάδες κορυφαίες γυναίκες-στελέχη, είπε ότι τα ερωτήματα αυτά άρχισαν να την απασχολούν όταν βρέθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Όπως το Facebook και το Twitter, έτσι και η Google έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για τις πολιτικές απορρήτου της και για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στη συλλογή και τον διαμοιρασμό των δεδομένων χρήστη. (Η Google παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της μέσω διαφημίσεων).

Σύμφωνα με την Porat, η κριτική αυτή είναι μάλλον άδικη. «Η προστασία της ιδιωτικότητας έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντική για τη Google από τις απαρχές της», τόνισε η Porat. «Η εταιρεία ήταν η πρώτη που είπε, για παράδειγμα, ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα. Υπάρχουν σημαντικά εργαλεία ελέγχου απορρήτου στους χρήστες. Και το μάντρα “σεβασμός στον χρήστη” είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργία της εταιρείας».

Αλλά αυτό δεν αρκεί. «Το βασικό δίδαγμα είναι ότι πρέπει συνεχώς να θέτουμε τον πήχη ψηλότερα», επεσήμανε η Porat για την Google και τις άλλες εταιρείες του κλάδου. Ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η ρητορική μίσους δεν διακρίνονται πάντα εύκολα από τον μέσο άνθρωπο. «Πρέπει να προσδιορίζεις την πηγή της ευπάθειάς σου και να επενδύεις νωρίς για να την αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά».