Η Ιλεάνα Μακρή «αποκαλύπτεται» στο Fortune

Η Ιλεάνα Μακρή «αποκαλύπτεται» στο Fortune

Η διεθνής σχεδιάστρια κοσμημάτων μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τα ταξίδια και τη σχέση τους με τη δημιουργία.

Ταξιδεύω τουλάχιστον δυο φορές το μήνα, αφού τα κοσμήματά μου πωλούνται πλέον σε πέντε ηπείρους. Το κακό είναι ότι ταξιδεύω πια μόνο λόγω της δουλειάς μου… Βέβαια, είναι αλληλένδετο. Το ταξίδι είναι πάντα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και είναι αδύνατο να διαχωρίσω την αναψυχή από τη δουλειά.

Από μικρό παιδί μου άρεσαν τα αεροπλάνα και με μάγευαν τα αεροδρόμια. Αυτό που παρατηρείς σε μια αίθουσα αναμονής, τον κόσμο που πηγαινοέρχεται σε όλες τις κατευθύνσεις, μου δημιουργεί ένα αίσθημα ελευθερίας. Σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάξεις ξαφνικά γνώμη και να ταξιδέψεις, ας πούμε, στη Γη του Πυρός! Ξέρω, δεν θα το κάνω ποτέ, αλλά και μόνο που σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει, με απελευθερώνει. Έπειτα μου αρέσει να χάνω χρόνο στα μαγαζιά του αεροδρομίου. Σε αυτά του Τόκιο μπορεί να περάσω τρεις με τέσσερις ώρες, χαζεύοντας τις μοναδικές τους συλλογές.

Ταξιδεύω πάντα στην οικονομική θέση στα ταξίδια μέσα στην Ευρώπη και επιλέγω την business μόνο στα υπερατλαντικά. Είναι πάρα πολλές οι ώρες και με δυσκολεύει η στενή θέση. Προτιμώ όμως βραδινές πτήσεις για τα μεγάλα ταξίδια, ώστε να κοιμάμαι και να φτάνω ξεκούραστη την άλλη μέρα, έτοιμη για meetings. Ο ύπνος μέσα στο αεροπλάνο είναι και το μυστικό για να πολεμήσεις το τζετ λαγκ.

Ταξιδεύω συχνά και με τις low cost εταιρείες. Ιδιαίτερα όταν βολεύουν οι ώρες. Δεν με ξετρελαίνει το φαγητό στο αεροπλάνο, αλλά έχω πάντα μαζί μου ξηρούς καρπούς για να τσιμπολογάω.

Απαντώ σε e-mails, σερφάρω και είναι και οι μόνες ώρες που διαβάζω βιβλία.

Λατρεύω το χάος στην Ινδία. Περπατάω στον δρόμο και παρατηρώ τον τρόπο που επικοινωνούν, τις συνήθειές τους, πώς κινούνται. Ανακαλύπτω πέτρες, γνωρίζω τον πολιτισμό τους και κινούμαι με τα «τουκ-τουκ». Το κουβούκλιο αυτό είναι ένα παράθυρο στον κόσμο τους, σαν να βλέπεις ταινία.

Ταξιδεύω πάντα με δύο μικρές βαλίτσες. Όχι απαραίτητα carry-on. Πρέπει, όμως, να είμαι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσω διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Εάν φύγω από Λος Άντζελες και προσγειωθώ στη Μόσχα, η θερμοκρασία θα είναι τελείως διαφορετική.

Εννιά στις δέκα φορές ταξιδεύω μόνη μου. Σε κάποια ταξίδια με συνοδεύουν οι κόρες μου, που δουλεύουν μαζί μου. Τον περισσότερο, όμως, χρόνο είμαι μόνη. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να μείνω προσηλωμένη στο καινούργιο και στο διαφορετικό.

Όλη αυτή η περιπέτεια ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη. Πρόσεξε κάποιος στο Barney’s ένα κόσμημα που φορούσα και ήθελε να δει τις υπόλοιπες δημιουργίες μου. Στείλαμε την παραγγελία την ίδια ημέρα, δεν ήξερα καν εάν είμαι σε θέση να την παραδώσω. Ήταν το 1999 και ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω όλο αυτό το δίκτυο. Σήμερα η Νέα Υόρκη κάνει τις περισσότερες πωλήσεις από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.