Η ηλεκτρονική «προξενήτρα» της Κίνας

Η ηλεκτρονική «προξενήτρα» της Κίνας

Μία startup που άλλαξε τους όρους του φλερτ για τους «απογόνους» του Μάο.

Η τύχη άργησε πολύ να χαμογελάσει στην Γκονγκ Χαϊγιάν. Τα παιδικά της χρόνια ήταν δύσκολα, βουτηγμένα μες στη φτώχεια. Για να βοηθήσει την οικογένειά της, πουλούσε γρανίτες στους συμμαθητές της στο δημοτικό, στην επαρχία Χουνάν, στην κεντρική Κίνα.

Όταν κέρδισε υποτροφία σε ένα από τα καλύτερα λύκεια της περιοχής δεν μπόρεσε να πάει, καθώς όταν άρχιζαν τα μαθήματα, αυτή έμπαινε στο νοσοκομείο με συντριπτικά κατάγματα, μετά από ένα τροχαίο.

Όταν ξαναπάτησε στα πόδια της, μετανάστευσε προς τον κινεζικό νότο, για να δουλέψει ως εργάτρια και να μπορεί να πληρώνει τις φυσικοθεραπείες για την αποκατάσταση της κίνησής της. Μέχρι που το 1998, στα 22 της, επέστρεψε στα θρανία, φθάνοντας μέχρι και το πανεπιστήμιο Fudan, όπου σπούδασε management στον τομέα των media.

Διαβάστε ακόμη: Το Τίμημα του… Έρωτα!

Εκείνη την εποχή, στα 27 της, η Χαϊγιάν έκανε το μεγάλο άλμα στην επιχειρηματικότητα. Θεωρητικά, αφορμή ήταν η επιθυμία της να βρει τον ένα και μοναδικό, με τον οποίο θα παντρευόταν και θα έκανε οικογένεια.

Επειδή όμως αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση στην Κίνα -είχε ήδη φάει πολλά λεφτά και χρόνο στην αναζήτηση μέσω site γνωριμιών του εξωτερικού- αποφάσισε να φτιάξει τη δική της ιστοσελίδα, παραθέτοντας τα προσωπικά στοιχεία της και τα κριτήρια του ιδανικού (κατά την ίδια) μελλοντικού συζύγου.

Έναν χρόνο αργότερα, η Χαϊγιάν ήταν παντρεμένη και στην ιστοσελίδα της -η οποία ονομαζόταν τότε love21cn.com- γινόταν χαμός από αιτήσεις κοριτσιών κι αγοριών, που έψαχναν αγωνιωδώς κι έναντι μικρής συνδρομής το δικό τους ταίρι.

Διαβάστε ακόμη: Να το πάρει το ποτάμι; 

Με αυτά και με άλλα, η ηλεκτρονική… «προξενήτρα» της Χαϊγιάν -που στο μεσοδιάστημα μετονομάστηκε σε Jiayuan κι έγινε Ltd- έφθασε μέσα σε οκτώ χρόνια να έχει 40,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, 300 υπαλλήλους, δελεαστικές προσφορές από το εξωτερικό για την εξαγορά της και μία θέση στον NASDAQ, υπό τον τίτλο DATE.

Σήμερα, η  Jiayuan.com International Ltd είναι η μεγαλύτερη εταιρία του είδους της στην Κίνα. Και η 37χρονη πια Χαϊγιάν, ως ιδρυτής και CEO της κατέχει το 20,27% των μετοχών του επιχειρηματικού «τέκνου» της και μία προσωπική περιουσία 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, όπως της έμαθε εξάλλου και η ίδια ζωή, δεν πρέπει να μένει ποτέ με σταυρωμένα χέρια.

Εδώ και τρία χρόνια λοιπόν «τρέχει» παράλληλα την Xique.com, που οργανώνει -για φαντάσου- γάμους! Ενώ τώρα που η Jiayuan κάνει «κοιλιά» στην κερδοφορία, λάνσαρε στην αγορά ένα app για smartphones, που ονομάζει Tali και λειτουργεί ως πλατφόρμα για να φλερτάρουν και να κλείνουν ραντεβού τα μέλη της νέας πελατείας της: οι εικοσάρηδες Κινέζοι.