Ημέρα πένθους αύριο στην Ουκρανία – «Θύελλα» διεθνών αντιδράσεων

Ημέρα πένθους αύριο στην Ουκρανία – «Θύελλα» διεθνών αντιδράσεων

Για άμεση επιβολή κυρώσεων πιέζει η Ε.Ε. - «Απόπειρα πραξικοπήματος» καταγγέλει η Ρωσία - Διαπραγματεύσεις υπό όρους διαμηνύει η αντιπολίτευση.

Ημέρα πένθους για τους 25 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στο Κίεβο, κήρυξε την αυριανή ημέρα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας. Η έρευνα, η οποία έχει στόχο «ορισμένους πολιτικούς» που δεν κατονομάζονται, αφορά «παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο Ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, έκανε γνωστό πως είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο σε μία νέα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην χώρα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως βασική προυπόθεση είναι να σταματήσει η αστυνομία τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών. «Το αίτημά μας είναι σαφές: η ανάπτυξη της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να υπάρξει αμέσως παύση για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κλίτσκο.

Οι εξελίξεις της τελευταίας ημέρας -25 νεκροί και 241 τουλάχιστον τραυματίες- έχουν ηχήσει τον «συναγερμό» διεθνώς. Στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ταραχές που συγκλονίζουν την Ουκρανία και ζήτησε από όλα τα μέρη «να σταματήσουν κάθε βίαιη ενέργεια».

Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αύριο για συνομιλίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αιματηρές ολονύχτιες συγκρούσεις στο Κίεβο – Δείτε τις φωτογραφίες

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα αυτή. Για το λόγο αυτό περιμένουμε να συμφωνήσουν επειγόντως οι χώρες μέλη σε στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπέρμετρης βίας. Καλούμε όλες τις πλευρές να θέσουν αμέσως τέλος στη βία και ν’ αρχίσουν έναν ουσιαστικό διάλογο ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει από αύριο κιόλας «στοχευμένες κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τη χρήση αστυνομικής βίας στην Ουκρανία», ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ολάντ είχε συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ με τον οποίο συμφώνησαν «στην ανάγκη επιβολής γρήγορα στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος των κύριων υπευθύνων».

«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λυπάται βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και πιστεύει ότι πρέπει να επανεξεταστεί τώρα η όλη κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς.

Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία κατήγγειλε σήμερα μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στην Ουκρανία και ζήτησε από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να «σταματήσουν την αιματοχυσία» στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει την ειρήνη στο «φιλικό αδελφό κράτος».

Διαβάστε ακόμη: Κίνηση «ματ» του Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας 

«Στην ουσία, πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος. Η ρωσική πλευρά απαιτεί οι ηγέτες να σταματήσουν την αιματοχυσία στη χώρα τους, να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο με τις νόμιμες αρχές χωρίς απειλές ούτε τελεσίγραφα. Η Ουκρανία είναι ένα φιλικό αδελφό κράτος και ένας στρατηγικός εταίρος και θα χρησιμοποιήσουμε όλη την επιρροή μας για να επικρατήσει η ειρήνη και η ηρεμία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να προστίθενται λεπτομέρειες για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, διευκρινίζοντας πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει συμβουλές στον Γιανουκόβιτς: «Ο Ρώσος πρόεδρος ουδέποτε έδωσε και εξακολουθεί να μην δίνει συμβουλές στον Ουκρανό ομόλογό του για το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει και δεν έχει την πρόθεση να δώσει στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη: Ανατολικά της Ε.Ε.