Είναι δυνατόν να μπει copyright σε μια γεύση;

Είναι δυνατόν να μπει copyright σε μια γεύση;
epa05733994 Dutch advertising character 'Frau Antje' (Mrs Antje) poses with a cheese wheel at the stand of The Netherlands during the opening of the International Green Week, in Berlin, Germany, 20 January 2017. The world's biggest fair for agriculture, food and horticulture runs from 20 to 29 January 2017. EPA/FELIPE TRUEBA

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε την τελική του απάντηση.

 

Τα βιβλία, η μουσική και οι ταινίες προστατεύονται από νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Όμως το ίδιο ισχύει και για τις γεύσεις;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα από την ΕΕ είναι «όχι». Κι αυτό έγινε μέσω του ευρωπαϊκού δικαστηρίου το οποίο την Τρίτη αποφάσισε δώσει τη λύση στο πρόβλημα μιας εταιρεία παρασκευής τυροκομικών προϊόντων με την ονομασία Smilde.

Η Smilde ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια να παρασκευάζει ένα προϊόν με την ονομασία Witte Wievenkaas. Η Levola, μια ανταγωνίστρια εταιρεία που παρασκευάζει το προϊόν Heks,kaas, στράφηκε εναντίον της Smilde, υποστηρίζοντας ότι το Witte Wievenkaas έχει ακριβώς την ίδια γεύση με το δικό της τυρί, το οποίο ξεκίνησε να παρασκευάζει πριν από επτά χρόνια.

Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο αποφάσισε ότι για να εντάσσεται κάτι τόσο περίπλοκο στους κανονισμούς περί πνευματικής ιδιοκτησίας, θα πρέπει να αποτελεί μια έκφραση «αυθεντικής πνευματικής δημιουργίας» – ιδέες ή διαδικασίες και μέθοδοι δεν λαμβάνονται υπόψη.

«Το αντικείμενο που βρίσκεται υπό την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να εκφράζεται με τρόπο ακριβή και αντικειμενικό», ανέφερε το δικαστήριο. «Υπό αυτό το πρίσμα, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η γεύση μιας τροφής δεν μπορεί να διαπιστωθεί με τρόπο ακριβή και αντικειμενικό».

Παρότι μια ταινία ή βιβλίο μπορούν εύκολα να εξετασθούν, το δικαστήριο αποφάσισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με το φαγητό, καθώς οι άνθρωποι έχουν διαφορετική αντίληψη της γεύσης.

Οι γεύσεις «εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από πολλά ζητήματα όπως το άτομο όπου δοκιμάζει ένα προϊόν, η ηλικία του, οι γευστικές του προτιμήσεις, οι συνήθειες, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο γίνεται η δοκιμή». Οπότε, με λίγα λόγια, όποιος θέλει να αποκτήσει πνευματικά δικαιώματα για μια γεύση, καλύτερα να το ξεχάσει!