Είναι επίσημο: Η Καταλονία στήνει το δικό της κράτος

Είναι επίσημο: Η Καταλονία στήνει το δικό της κράτος
epa04976529 People hold banners reading 'Independence and disobedience', during a demonstration organized by the pro-independence plattform 'Now is the hour' (Ara es l'hora) held on Saint Jaume square, where is the Catalonian regional government Palace and the Barcelona's City Hall are situated in Barcelona, Spain, 13 October 2015 after the testimonies of the Catalonian government members for their role in the referendum on independence on 09 November 2014. Catalonia's regional president Artur Mas called a referendum last year asking Catalans if they wanted Catalonia to be a State. Despite the Constitutional Court declared that a referendum like this would be ilegall, the referendum took place and the regional district attorney's office brought a lawsuit against Mas. EPA/QUIQUE GARCIA

Κείμενο υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία ψήφισε το καταλανικό κοινοβούλιο - Η Μαδρίτη προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της Καταλονίας ψήφισε τη Δευτέρα υπέρ στη διακοπή των σχέσεων με την Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, 72 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της αυτονομίας και μάλιστα ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά η διαδικασία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δημοκρατικού κράτους.

Στις υποσχέσεις του Προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, δεν περιλαμβάνεται μόνο η ανεξαρτητοποίηση του καταλανικού κράτους. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας δεν θα ισχύουν πια στην Καταλονία.

Πλέον, το περιφερειακό Κοινοβούλιο έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες, προκειμένου να «στήσει» μια καταλανική φορολογική Αρχή, ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καθώς κι ένα Σύνταγμα, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα έως το καλοκαίρι του 2017.

Από την πλευρά της η Μαδρίτη, αποφάσισε να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άμεση ακύρωση του ψηφίσματος, ενώ σύμφωνα με Ισπανούς υπουργούς δεν είναι απίθανο να διακοπεί η χρηματοδότηση στην περιοχή.

Το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Μαδρίτη και τα αυτονομιστικά κόμματα είναι ιδιαίτερα έντονο και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει η αποκλιμάκωση μεταξύ τους είναι η έξωθεν επέμβαση. Ωστόσο, ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα φαίνεται να επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτό το ζήτημα. Αντιθέτως, Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στην ενότητα της Ισπανίας.

Όσον αφορά τις εκλογές του Δεκεμβρίου στην Ισπανία, αναλυτές θεωρούν πως η κλιμάκωση της έντασης ευνοεί ιδιαίτερα τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ευελπιστεί να ανταμειφθεί από τους ψηφοφόρους, εκτός Καταλονίας, και να θεωρηθεί ως ο «σωτήρας» που θα κρατήσει ενωμένη τη χώρα.