Apple και U2 δείχνουν το μέλλον

Apple και U2 δείχνουν το μέλλον

Η απάντηση στις πτωτικές πωλήσεις της μουσικής βιομηχανίας.

του Μπέντζαμιν Σνάιντερ

Το γνωστό μουσικό συγκρότημα των U2 συγκλόνισε τη μουσική βιομηχανία την περασμένη Τρίτη όταν ανακοίνωσε ότι θα διανείμει δωρεάν τον τελευταίο του δίσκο μέσω του iTunes της Apple.

Η δωρεάν διανομή θα ήταν αδιανόητη πριν την ψηφιακή εποχή. Τώρα, ίσως να αποτελεί το μέλλον.

Οι καλλιτέχνες και η μουσική βιομηχανία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια επιχειρηματική πραγματικότητα που αλλάζει συνεχώς. Οι πωλήσεις δίσκων πέφτουν επειδή οι άνθρωποι προτιμούν να αγοράζουν μεμονωμένα τραγούδια. Η μουσική πειρατεία έχει επίσης το κόστος της. Η στρατηγική των U2 ίσως είναι ένδειξη ότι η δισκογραφική βιομηχανία είναι έτοιμη να αναλάβει ριζικές πρωτοβουλίες για να επιβιώσει.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει το ιρλανδέζικο υπερ-συγκρότημα είναι να χρησιμοποιήσει τη μουσική του για να πουλήσει εισιτήρια σε συναυλίες, και όχι για να πουλήσει δίσκους, όπως συνέβαινε παραδοσιακά.

Διανέμοντας το άλμπουμ Songs of Innocence («Τραγούδια της Αθωότητας») μέσω του iTunes, οι U2 μπορούν να έρθουν σε επαφή με ένα εν δυνάμει κοινό 500 εκατομμυρίων ακροατών.

Το προηγούμενο άλμπουμ του γκρουπ, No Line of the Horizon, παρουσίασε απογοητευτικές πωλήσεις, τουλάχιστον για τα στάνταρντ των U2. Ένας δωρεάν δίσκος είναι ένας τρόπος να παραμείνεις σχετικός στην αγορά και να κερδίσεις νεότερους θαυμαστές. Και μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στο να γεμίσουν οι θέσεις των συναυλιακών χώρων που θα φιλοξενήσουν τους U2 στο μέλλον.

Ο Bono, ο γνωστός τραγουδιστής και επικεφαλής του συγκροτήματος, δήλωσε ότι ελπίζει πως η συνεργασία με την Apple θα σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ακούσουν τη μουσική του. «Από την αρχή, οι U2 ήθελαν πάντα η μουσική τους να φτάσει σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται – το κλειδί βρίσκεται στο όνομά μας». Πράγματι, U2 στα αγγλικά σημαίνει «κι εσύ επίσης» (you too). Και προσθέτει ο Μπόνο: «Είναι συναρπαστικό να σκεφτείς ότι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τους U2 ή δεν ακούν ροκ μουσική ίσως μας τσεκάρουν».

Το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας φαίνεται μαύρο κι άραχνο. Φέτος, οι πωλήσεις άλμπουμ στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 14,6%, ενώ οι ψηφιακές πωλήσεις έχουν μειωθεί επίσης κατά 11,7%, σύμφωνα με το Billboard.

Για την Apple, η συμφωνία είναι ένας θρίαμβος του μάρκετινγκ. Η δωρεάν διανομή του δίσκου ίσως διευρύνει τον αριθμό των χρηστών των iTunes και εν δυνάμει βοηθήσει στην πώληση περισσότερων iPhone και iPod. Ο δίσκος θα είναι διαθέσιμος αποκλειστικά στην εν λόγω υπηρεσία μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, όταν και θα αρχίσει η παγκόσμια διανομή του.

Η Apple δεν αποκάλυψε πόσο πλήρωσε για να αποκτήσει πρόσβαση στη μουσική των U2. «Πληρωθήκαμε. Δεν πιστεύω στη δωρεάν μουσική. Η μουσική είναι μυστήριο», δήλωσε ο Μπόνο.

Εξάλλου, το συγκρότημα πουλάει χιλιάδες εισιτήρια στις συναυλίες του, και δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις πωλήσεις δίσκων. Κάποια άλλα συγκροτήματα indie μουσικής έχουν επίσης εκδώσει δωρεάν δίσκους, συμπεριλαμβανομένων και των Death Grips, οι οποίοι διέθεσαν δωρεάν το δίσκο τους Government Plates το 2013.

«Το να δουλεύεις με την Apple είναι μια φοβερή εμπειρία», τόνισε ο Μπόνο. «Θέλουν πάντα να κάνουν πράγματα που δεν έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν – και είναι πάντα συναρπαστικό να είσαι μέρος αυτού του πράγματος.

Δείτε ακόμη:

Δωρεάν το άλμπουμ των U2

Δείτε το μεγάλο event της Apple σε δύο λεπτά!