Είναι το bitcoin αντιμέτωπο με ένα μονοπώλιο εξόρυξής του;

Είναι το bitcoin αντιμέτωπο με ένα μονοπώλιο εξόρυξής του;
How low will they go?

Πού βρίσκονται οι εταιρείες που κυριαρχούν στην παραγωγή νέων bitcoins.

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Στις πρώτες μέρες του bitcoin, ο καθένας μπορούσε να το εξορύξει χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στο σπίτι.

Όμως, καθώς η τιμή του ψηφιακού νομίσματος σκαρφάλωσε στα 100 δολάρια το 2013 (τώρα ξεπερνάει τα 4.000 δολάρια), αναδύθηκαν επαγγελματικές ομάδες εξόρυξης με εξειδικευμένα τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σήμερα, αυτές οι ομάδες (ονομάζονται και pools) έχουν συγκεντρωθεί στην Κίνα και κυριαρχούν στην παραγωγή νέων bitcoins.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ακριβώς νέο, αλλά ένα πρόσφατο άρθρο στο Quartz καταδεικνύει πόσο έντονο και διαπεραστικό είναι.

Το άρθρο εξετάζει μια εταιρεία που ονομάζεται Bitmain και αναδείχθηκε αναπτύσσοντας τσιπ ASIC που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη bitcoin.

«Η Bitmain ίσως είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη επιρροή στην οικονομία του bitcoin, βάσει του όγκου της επεξεργαστικής ισχύος που ελέγχει. Τα εξορυκτικά pools της, Antpool και BTC.com, ισοδυναμούν με το 28,9% όλης της επεξεργαστικής ισχύος στο παγκόσμιο δίκτυο bitcoin» επισημαίνει το άρθρο.

Το κείμενο περιγράφει τα σχέδια της Bitmain να μπει στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και σκιαγραφεί το προφίλ του συνιδρυτή της εταιρείας, Jihan Wu, ο οποίος θεωρείται μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον κόσμο του bitcoin καθώς έχει κατηγορηθεί για χειραγώγηση του κρυπτο-νομίσματος για δικούς του σκοπούς.

Και οι κατηγορίες εναντίον του αφορούν και το πρόσφατο σχίσμα, με τον διαχωρισμό της αλυσίδας των μπλοκ του bitcoin σε δύο μέρη και τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος με την επωνυμία ‘Bitcoin Cash’.

«Οι επικριτές της Bitmain υποπτεύονται ότι ο Wu βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη διαίρεση (ή διχάλα) του bitcoin. Η διάκριση αυτή υποστηρίχθηκε από έναν φορέα εξόρυξης στην Κίνα με την επωνυμία ViaBTV – εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει η Bitmain» τονίζεται στο άρθρο.

Αν η κατηγορία είναι αληθής (ο ίδιος ο Wu την αρνείται), τότε αυτό θα σημαίνει ότι το bitcoin υπόκειται σε χειραγώγηση όχι μόνο από τους traders που κατέχουν μεγάλο αριθμό bitcoins αλλά και από φορείς εξόρυξης όπως η Bitmain.

Ο Samson Mow, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Blockstream, αμφισβήτησε δημόσια τη βιωσιμότητα του Bitcoin Cash. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο Wu προσπαθεί κρυφά να υποσκάψει την ακεραιότητα του bitcoin.

«Ο Jihan ασκεί πράγματι μεγάλο έλεγχο στην όλη διαδικασία, κι αυτό οφείλεται κυρίως στη συγκεντροποίηση της εξόρυξης. Η Bitmain είναι τόσο καθετοποιημένη, από την πώληση ASIC μέχρι τη λειτουργία pools εξόρυξης που ο ίδιος μπορεί να παρεμποδίσει την αναβάθμιση του δικτύου και να σφετεριστεί το σήμα του bitcoin με πράγματα όπως το Bitcoin Cash» ανέφερε ο Mow μέσω email.