Interlife: Η είσοδος στο Χρηματιστήριο στα σχέδια της ασφαλιστική για το 2019

Interlife: Η είσοδος στο Χρηματιστήριο στα σχέδια της ασφαλιστική για το 2019

Μετά από ένα κερδοφόρο 2018, η ασφαλιστική εταιρεία ελπίζει πως το 2019 θα αποδώσουν καρποί οι επενδύσεις της.

«Πλώρη» για τη δημιουργία ιδιωτικού επαγγελματικού ταμείου, εντός του 2019, στο οποίο σε πρώτη φάση θα ασφαλιστούν οι περίπου 200 εργαζόμενοί της, με προοπτική ένταξης και των 2000 συνεργατών της εφόσον το επιθυμούν, έχει βάλει η ασφαλιστική εταιρεία Interlife AAEΓΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επίσης φέτος, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν (η μετοχή της εταιρείας ήδη διαπραγματεύεται στη Ν.Ε.Α. του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου από το 2012).

Τα παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Βοτσαρίδης, ο οποίος υπενθύμισε ακόμη ότι την τελευταία εξαετία τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σωρευτικά στα 72 εκατ. ευρώ, ενώ θετικά εκτιμάται ότι εξελίχθηκε και το 2018, το οποίο -όπως είπε- αναμένεται να κλείσει με υψηλά λειτουργικά κέρδη, παρά την πολύ δύσκολη χρονιά για τις αποδόσεις των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ο κ.Βοτσαρίδης εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι πολλές από τις μικρότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με περιορισμένο χαρτοφυλάκιο, πιθανώς δεν θα επιβιώσουν στα επόμενα χρόνια, καθώς δεν μπορούν εύκολα να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη που συνεπάγονται οι νέες απαιτήσεις λειτουργίας στην αγορά. Διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι οι εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) μπορεί να εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην ελληνική αγορά, αλλά «έτσι και κλείνουν» και είναι κάτι βραχύβιο, που «ήρθε και θα φύγει». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κλάδος της υγείας είναι μεταξύ αυτών που θα αναπτυχθούν ραγδαία και θα παίξουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη δεκαετία που έρχεται.

«Η πρόβλεψη για το 2019 είναι ότι θα πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά, αλλά καλύτερη από το 2018, γιατί έχουν αρχίσει να φαίνονται θετικά μηνύματα, π.χ., στο επίπεδο της ανεργίας» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η ασφαλιστική πίτα στην Ελλάδα παραμένει μικρή και μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά, αφού σήμερα το ποσοστό συμμετοχής της συνολικής παραγωγής εγγεγραμμένων ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ στη χώρα μας, δεν ξεπερνά το 2% έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 8%.

Ο κ.Βοτσαρίδης γνωστοποίησε ακόμη ότι το 2018, τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα της Interlife αυξήθηκαν κατά 10,02% (60,85 εκατ. ευρώ έναντι 55,31 εκατ. στην προηγούμενη χρήση) και τα εγγεγραμμένα κατά 6,82% (63,06 εκατ. έναντι 59,04 εκατ.), ενώ ο στόλος των Ασφαλισμένων Οχημάτων αυξήθηκε κατά 1,07% έναντι της προηγούμενης χρονιάς (333.421 στις 31/12/2018). Το μερίδιο αγοράς της στα ασφαλισμένα αυτοκίνητα δε, το οποίο εκτιμάται σε 7,5% για το 2018, έναντι 4,84% για το 2015, της εξασφαλίζει την πέμπτη θέση μεταξύ των εταιρειών-μελών της ‘Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα γιγαντωθεί σημαντικά, καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε τα περασμένα χρόνια, π.χ. σε μηχανοργάνωση.

Το 2018, η INTERLIFE αύξησε τις επενδύσεις της κατά 2,7% σε σχέση με το 2017, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και διαθεσίμων να ανέρχεται στα 178,8 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα αποθέματα κατά 3,76% (στα 108,6 εκατ. ευρώ έναντι 104,66 εκατ. το 2017), με τον Δείκτη Κάλυψης Αποθεμάτων να ανέρχεται στο 1,65. Βάσει δε του νέου εποπτικού πλαισίου Solvency II, ο Δείκτης Ελαχίστου (αναγκαίου) Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR) της εταιρίας αναμένεται να ξεπεράσει το 570%, ενώ ο ιδιαίτερα σημαντικός Δείκτης Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στο 170%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους στόχους που είχε βάλει η Interlife για το 2018. Σε ό,τι αφορά το αμοιβαίο κεφάλαιο «Ιnterlife Μεικτό», το οποίο διαχειρίζεται από το 2009 η Alpha Trust, ο κ.Βοτσαρίδης διευκρίνισε ότι η σωρευτική του απόδοση για την περίοδο 31/12/2015 – 31/12/2018 ανήλθε στο 28,19%.

Σχετικά με την παραγωγή νέων προϊόντων, τα τρία νεα προγράμματα που δημιουργησε πέρυσι η Interlife είναι, το «LIFE Care» (πρωτοβάθμια περίθαλψη σε χαμηλό κόστος), το «BONUS x5» (πρόγραμμα επιδομάτων) και το ανανεωμένο «Υγεία MAXIMUM» (που εμπλουτίστηκε με κάλυψη ατυχήματος). Επιπλέον, δημιούργησε φέτος το «Υγεία OPTIMUM», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγείας, με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλιζομένων για αναβαθμισμένες και ουσιαστικές παροχές, που καλύπτει νοσήλεια έως 500.000 ευρώ το χρόνο. Στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η INTERLIFE συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα «προσφέρω …αλλιώς», στο πλαίσιο του οποίου στήριξε πολλούς φορείς και σωματεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ