ΙΟΒΕ: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014

ΙΟΒΕ: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014

Θετικό ποσοστό της τάξης του 0,7% μετά από έξι χρόνια ύφεσης – Σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό παραμένει η ανεργία.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 0,7% το 2014, επάνοδο δηλαδή σε τροχιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αλλά και ανεργία στο 26,7% προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία, που ανακοίνωσε σήμερα.

«Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ήπια ανάπτυξη στη συνέχεια του τρέχοντος έτους, η οποία θα καθορίσει και την τάση του ΑΕΠ στο σύνολό του, θα οδηγήσει σε μικρή υποχώρηση της ανεργίας φέτος, για πρώτη φορά από το 2008. Βεβαίως, καθώς οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας έπονται αυτών στην παραγωγική δραστηριότητα με χρονική υστέρηση 2-3 τριμήνων, η πτώση της ανεργίας θα γίνει αρκετά αισθητή από το τρίτο τρίμηνο, υπό την περιοριστική επίδραση σε αυτήν της σημαντικής διεύρυνσης της εποχικής απασχόλησης σε δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια, στις οποίες προστέθηκε από την 1η Ιουλίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ κατά 3,9%, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας, αλλά σε μικρό βαθμό, αναμένεται να επενεργήσει η πραγματοποίηση φέτος των προγραμματισμένων για τη διετία 2013- 2014 απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Συνεκτιμώντας το υψηλό επίπεδο της ανεργίας στις αρχές του 2014, η πρόβλεψη για το μέσο επίπεδό της φέτος αναθεωρείται οριακά επί τα χείρω, στο 26,7%, ποσοστό που είναι ελαφρώς μικρότερο του περυσινού (27,5%)», εκτιμά το ΙΟΒΕ.

«Η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου, χωρίς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ή ανατροπές, επιτρέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στη δομή και τη λειτουργία του κράτους, καθώς και των διαρθρωτικών αλλαγών σε αγορές προϊόντων- υπηρεσιών, οι ρυθμοί υλοποίησης των οποίων επιβραδύνθηκαν σημαντικά κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα είναι μικρό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς η σχετική προετοιμασία, στην οποία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών» εκτιμά το ΙΟΒΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις κατά την επόμενη αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής θα εστιάσουν κυρίως στην οριστικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2015- 2017, όπως επίσης στην εξέταση της ύπαρξης “χρηματοδοτικού κενού” και στους δυνητικούς τρόπους κάλυψής του.

»Ανεξάρτητα από το μείγμα δημοσιονομικών μέτρων το οποίο θα αποφασιστεί για τα επόμενα χρόνια, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένονται πρόσθετες σε σύγκριση με πέρυσι δημοσιονομικές πιέσεις μέσω των νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και της αύξησης της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους, της μεγαλύτερης συσσώρευσης φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα (πχ φορολόγηση ως νομικά πρόσωπα φορολογουμένων που μέχρι το 2013 φορολογούνταν ως φυσικά πρόσωπα, κατάργηση φοροαπαλλαγών).

»Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και η μη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για φέτος έχουν άρει αρκετά την απαισιοδοξία και την επιφυλακτικότητα των νοικοκυριών, οδηγώντας σε πραγματοποίηση ορισμένων αναβεβλημένων αγορών τους και γενικότερα σε μικρή ενίσχυση των καταναλωτικών τους εξόδων, όπως προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία του δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, τον οποίο στην Ελλάδα εκτιμά το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άλλωστε, η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα μετριάσει τις περιοριστικές επιδράσεις των δημοσιονομικών μέτρων στο εισόδημά τους» αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων το ΙΟΒΕ.

Στην παρουσίαση της έκθεσης συμμετείχαν ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Άγγελος Τσακανίκας.

Διαβάστε ακόμη:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πού και πότε θα γίνουν οι αιτήσεις

Σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός των φτωχών στην Ελλάδα

Η λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων