Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν εμπορικό πόλεμο και η Γερμανία ζητά δεύτερη ευκαιρία

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν εμπορικό πόλεμο και η Γερμανία ζητά δεύτερη ευκαιρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ρος δεν αποκλείει μέτρα αντιντάμπινγκ. Νέες διαπραγματεύσεις ζηταά η καγκελάριος Μέρκελ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδέχεται να αναγκαστεί να καταφύγει σε «ευρείας κλίμακας» μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ντάμπινγκ στον τομέα του χάλυβα εάν οι εταίροι τους δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση κοινής λύσης, διεμήνυσε ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος σήμερα.

Ο Ρος, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης σε μια εκδήλωση στο Βερολίνο στην οποία ήταν παρούσα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τόνισε μάλιστα ότι ακόμη και χώρες που δεν επιδίδονται σε πρακτικές ντάμπινγκ μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσχέρειες υπό αυτές τις περιστάσεις.

Ο Ουίλμπουρ Ρος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη φύση των μέτρων που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στον τομέα του χάλυβα, ένα μείζον ζήτημα για τον ρεπουμπλικάνο, ο οποίος λέει ότι θέλει να κάνει πιο δίκαιες για τη χώρα του τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

«Αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει δράση για το ντάμπινγκ, θα το πράξει με την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει στην εξεύρεση μιας συλλογικής λύσης», ανέφερε ο Ρος απευθυνόμενος στη Μέρκελ και στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) πριν η σύνδεση διακοπεί απροσδόκητα.

Από την πλευρά της, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για να συναφθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που έχουν περιέλθει σε τέλμα αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ.

«Τάσσομαι υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέψει «επίσης να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα στο σύνολό της», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Ρος είχε δηλώσει στα τέλη του Μαΐου ότι είναι ανοικτός στο να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αυτή, γνωστή ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, ή TTIP.

Οι διαπραγματεύσεις, που είχαν αρχίσει το 2013, διακόπηκαν πριν από την εκλογή του Τραμπ, με ένα πρόγραμμα που έχει διαστάσεις προστατευτισμού.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία επιθυμεί διακαώς να μειώσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, επιδιώκει μια εμπορική συμφωνία για να διορθωθεί η ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές, ειδικά με το Βερολίνο και να ανοίξουν περισσότερο οι αγορές για αμερικανικές επιχειρήσεις. Η Γερμανία είναι ένας από τους κυριότερους στόχους της ρητορικής της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία θεωρεί ότι οι ΗΠΑ υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό.