ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του έτους

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του έτους

Το ισχυρό δολάριο και η εργασιακή διαμάχη στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής αποτέλεσαν πλήγμα για την ανάπτυξη.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση σημείωσε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιόρισαν τις καταναλωτικές δαπάνες και οι ενεργειακές εταιρίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χαμηλές τιμές περιόρισαν τα έξοδά τους.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση από το 2,2% του τέταρτου τριμήνου και ο πλέον αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης σε διάστημα ενός έτους.

Το ισχυρό δολάριο και η εργασιακή διαμάχη στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής επίσης αποτέλεσαν πλήγμα για την ανάπτυξη, είπε η κυβέρνηση.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,0%.

Ενώ τα αδύναμα στοιχεία του ΑΕΠ θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές, η επιβράδυνση της ανάπτυξης μάλλον δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, δεδομένου του ρόλου πρόσκαιρων παραγόντων όπως ο καιρός και η διαμάχη στα λιμάνια.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στην ανακοίνωση που θα ακολουθήσει αναμένεται να αναφερθούν στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης αλλά παράλληλα να τον θεωρήσουν κάτι προσωρινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ