ΗΠΑ και Γαλλία κρατούν «ζωντανή» την απειλή στρατιωτικής επέμβασης

ΗΠΑ και Γαλλία κρατούν «ζωντανή» την απειλή στρατιωτικής επέμβασης

Με συνέντευξή του ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποιεί τη Συρία πως θα υπάρχουν αντίποινα αν δεν επιτρέψει τον αφοπλισμό του χημικού της οπλοστασίου.

Η απειλή στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να διασφαλιστεί πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα καταστρέψει τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η στρατιωτική επιλογή πρέπει να παραμείνει, διαφορετικά δεν θα υπάρξει εξαναγκασμός του Άσαντ», ανέφερε ο Ολάντ σε μία συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ότι συμφώνησαν για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας θα αποτελέσει τη βάση ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως υπάρχει η πιθανότητα τιμωρητικής δράσης αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία«», είπε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως θα ανέμενε ότι η Ρωσία, ως αρχιτέκτονας της συμφωνίας, θα λάβει μέρος σε μία τέτοια παρέμβαση αν το καθεστώς παραβεί τις δεσμεύσεις του.

Ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να συναντήσει αύριο στο Παρίσι τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Κέρι: «Μην απατάσθε, δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή»