ΗΠΑ και Κίνα «πάτησαν το κουμπί» – Με νέους δασμούς 500 δισ. απειλεί ο Τραμπ

ΗΠΑ και Κίνα «πάτησαν το κουμπί» – Με νέους δασμούς 500 δισ. απειλεί ο Τραμπ
epa05889104 (FILE) - A combo picture made available on 10 February 2017 (reissued 05 April 2017) shows (L) US President Donald J. Trump during Attorney General Jeff Sessions' swear-in ceremony at the White House in Washington, DC, USA, 09 February 2017, and (R) Chinese President Xi Jinping after signing a bilateral treaty with Czech President Milos Zeman (not pictured) at Prague Castle in Prague, Czech Republic, 29 March 2016. Chinese President Xi Jinping will hold his first meeting with Trump in Florida, US from 06 to 07 April 2017.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών μόλις ξεκίνησε.

Στην πιο ισχυρή έως τώρα βολή στον εμπορικό πόλεμο, που κήρυξαν, οι ΗΠΑ άρχισαν να απαιτούν δασμό 25% σε 818 διαφορετικά προϊόντα από την Κίνα, που αντιστοιχούν σε ετήσιες εισαγωγές 34 δισ. δολαρίων. Ο “δράκος” απάντησε με δασμούς ίσης αξίας, αλλά η σύγκρουση δεν σταματά εδώ. Αν πιστέψουμε τον Αμερικανό πρόεδρο, μόλις άρχισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έρθουν πρόσθετοι δασμοί σε εισαγωγές αξίας 16 δισ. δολαρίων και επανέλαβε την απειλή του ότι οι ΗΠΑ έχουν «σε εκκρεμότητα» ακόμη μία «μαύρη λίστα» με κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. «Και μετά τα 200 δισ. δολ., αν συνεχίσουν έχουμε σε εκκρεμότητα 300 δισ. δολάρια. Εντάξει;» είπε σε επίσκεψή του στην πολιτεία της Μοντάνα, προσθέτοντας: «Και αυτά αφορούν μόνο την Κίνα». Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύγκρουση και με άλλους εμπορικούς εταίρους, παρά τις προσπάθειες, που καταβάλλονται τα τελευταία 24 ωρα για μία συμβιβαστική συμφωνία στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Η κλιμάκωση των απειλών- οι οποίες, όπως έχει δείξει η έως τώρα τακτική, γίνονται τελικά πράξη- έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής ένωσης των ΗΠΑ, αλλά και του αγροτικού κόσμου, που βρίσκεται στο στόχαστρο των κινεζικών αντιποίνων. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα κέρδη των Αμερικάνων αγροτών κινούνται φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και άλλων σιτηρών αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά δεν περιορίζεται η ζημιά μόνο εκεί. Ένας στους τέσσερις χοίρους, που εκτρέφονται στις ΗΠΑ εξάγονται και η Κίναι είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χοιρινού στον κόσμο.

Αναλυτές σχολιάζουν πως παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει αποδείξει ότι δύσκολα αναγνωρίζει λάθη και παρενέργειες, για αυτό και θα πρέπει όλοι να λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις του σοβαρά. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εμφανίζεται επίσης αποφασισμένος να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και να μην κάνει πίσω. Το Πεκίνο έδειξε αρχικά διάθεση συνεννόησης και προέβη σε άνοιγμα της αγοράς αυτοκινήτου, του χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλων κλάδων. Άφησε να εννοηθεί ότι θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των τεράστιων εμπορικών πλεονασμάτων του, αλλά απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για «μαχαίρι» 200 δισ. δολαρίων. Τώρα, με την Ουάσιγκτον να έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βρίσκει την αφορμή να επιστρέψει και αυτό στην πολιτική του προστατευτισμού.

Ένα από τα πρώτα θύματα του πολέμου, πάντως, είναι η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά με απώλειες σχεδόν 25% από το εφετινό ζενίθ του Ιανουαρίου. Ειδικοί της DBS προειδοποιούν πάντως ότι σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο για τις ΗΠΑ.

Προσφυγή της Κίνας στον ΠΟΕ

Όπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών η Κίνα κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσφυγή κατά των ΗΠΑ.

Σε πτώση το δολάριο

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,45% και διαμορφώνεται στα 1,1741 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 129,798 γεν, στο 0,8859 με τη στερλίνα και στο 1,1635 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,11% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 110,538 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,27% και διαμορφώνεται στα 1,3255 δολάρια.

Μύδροι του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κίνας κατά Τραμπ

Ο εμπορικός πόλεμος που η κυβέρνηση του Τραμπ απειλούσε να εξαπολύσει εναντίον της Κίνας είναι πλέον γεγονός, αλλά η εμπορική νίκη που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στο λαό της είναι τώρα πιο απατηλή από ποτέ, σημειώνεται σε άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Αντιμέτωπη με μια αμερικανική κυβέρνηση, «που ακολουθεί μια τυπική πολιτική εμπορικού εκφοβισμού και τρομοκρατίας, η Κίνα δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε αντεπίθεση για να προστατεύσει τα βασικά, εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα του λαού της. Όταν η κυβέρνηση του Τραμπ πάτησε τη σκανδάλη, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι θα πυροβολούσε τα δικά της πόδια και ότι παίζει ένα επικίνδυνο οικονομικό παιχνίδι που είναι καταδικασμένο να αποτύχει», αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ προώθησαν μια οικονομική τάξη «που βασίζεται σε κανόνες και νόρμες και έχτισαν την αξιοπιστία τους με τη συνεπή τους εξωτερική πολιτική και τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να τηρεί τις βασικές αρχές, ότι το εμπόριο καθιστά τις συμμαχίες πιο ισχυρές και ότι το άνοιγμα της οικονομίας είναι αυτό που στο τέλος μετράει».

«Ως μία χώρα που τον τελευταίο καιρό είναι σταθερά ασυνεπής, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γίνονται οι Απρόβλεπτες Πολιτείες της Αμερικής. Η απερισκεψία τους οδηγεί βλακωδώς τον πλανήτη σε συνεχείς παγίδες», σημειώνουν οι συντάκτες του Xinhua Λιου Τζιε και Ρονγκ Τζιαοτζιάο.

«Ένα νέο είδος ‘Ψυχρού Πολέμου’ πλησιάζει», σύμφωνα με το Xinhua, που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μετατρέπουν σε όπλο την οικονομική και εμπορική τους ισχύ, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. «Ποδοπατούν επίσης βάναυσα το πολυμερές εμπορικό σύστημα και καταστρέφουν το ελεύθερο εμπόριο, μετατρέποντας τους μεγάλους εμπορικούς τους εταίρους σε φανταστικούς εχθρούς».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, οι ΗΠΑ «που ξεκίνησαν τον εμπορικό πόλεμο, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν διότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει γίνει η ακαταμάχητη τάση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σταματήσει από τη μονομέρεια και τον εμπορικό προστατευτισμό, ιδέες που οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να προωθήσουν».

Οι χώρες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα είναι η ακρογωνιαία λίθος του παγκόσμιου εμπορίου, υπογραμμίζουν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή για τις επιπτώσεις της μονομέρειας και του εμπορικού προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και τα συμφέροντα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Η Κίνα ποτέ δεν φοβήθηκε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και έχει άφθονα πυρομαχικά και εναλλακτικές επιλογές για να αντιμετωπίσει τις κενές απειλές από τις ΗΠΑ. Η κινεζική οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική για να αντέξει τον αντίκτυπο από τους αμερικανικούς δασμούς, τώρα και στο μέλλον», σημειώνουν οι συντάκτες, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, η Κίνα θα εμμείνει στις δικές της πολιτικές και στον ρυθμό ανάπτυξής της.

«Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ απλά και μόνο θα καταστήσει την κινεζική οικονομία ισχυρότερη και πιο ανθεκτική», καταλήγουν οι συντάκτες.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Donald Trump και η «τέχνη» των ανατροπών