ΗΠΑ: Πρόοδος στις συνομιλίες των 5 για την Συρία

ΗΠΑ: Πρόοδος στις συνομιλίες των 5 για την Συρία

«Ευσεβείς πόθοι» τα περί συμφωνίας αναφέρει η ρωσική πλευρά – Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με μια απόφαση για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνήθηκε τα σενάρια ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά τα βασικά σημεία μια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. «Αυτά είναι απλά ευσεβείς πόθοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι εργασίες για το σχέδιο βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη», είπε.

Μπαράκ Ομπάμα: Προειδοποίηση σε Συρία, «άνοιγμα» στο Ιράν

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση σε αναφορές διπλωματών που είχαν γίνει νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει στα βασικά σημεία της απόφασης.

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη μετά την συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ένα σχέδιο απόφασης μπορεί να παρουσιαστεί και στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σύντομα, ενώ τα πέντε μόνιμα μέλη θα έχουν επίσης την Παρασκευή συνάντηση για να συζητήσουν για την προτεινόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία στην Γενεύη.