ΗΠΑ: Ραγδαία αύξηση στα ληξιπρόθεσμα φοιτητικά δάνεια

ΗΠΑ: Ραγδαία αύξηση στα ληξιπρόθεσμα φοιτητικά δάνεια

Συνολικά σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζονται οι εκκρεμείς οφειλές των σπουδαστών.

Περίπου το 11% των Αμερικανών δανειοληπτών-φοιτητών έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον 90 ημέρες την πληρωμή των δόσεων των δανείων τους το τρίτο τρίμηνο του 2012 -σε σύγκριση με το 6% που ήταν το 2003- σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ, που σημειώνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 30% των νέων, ηλικίας 20-24 ετών, ούτε εργάζονται ούτε φοιτούν.

Με τη μελέτη αυτή η κυβέρνηση Ομπάμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο οικονομικό κόστος της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, λόγω και της αύξησης των διδάκτρων στα κολλέγια, αλλά και των δανείων που χορηγούνται για την χρηματοδότηση των σπουδών και τα οποία αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη κατηγορία καταναλωτικού χρέους στις ΗΠΑ, μαζί με τα στεγαστικά δάνεια.

Διαβάστε: Ο Ομπάμα στη μάχη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Οι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι το χρέος επηρρεάζει τις επιλογές τους στην αναζήτηση εργασίας και στη δυνατότητα που θα έχουν για πολλά χρόνια μετά την αποφοίτηση τους να αγοράσουν δικό τους σπίτι και να μπορέσουν να συντηρήσουν μια οικογένεια.

«Η οικονομία σήμερα έχει φέρει τους νεαρούς απόφοιτους σε πολύ δύσκολη θέση», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τζακ Μπάκλεϊ, επίτροπος στο Εθνικό Κέντρο Εκπαιδευτικής Στατιστικής, που δημοσιοποίησε την έκθεση. «Ένα πτυχίο κολλεγίου δεν εξασφαλίζει πλέον την γρήγορη ένταξη των νέων στην μεσαία τάξη και επομένως δικαιολογείται όλο και πιο δύσκολα η προσπάθεια και η μεγάλη δαπάνη για τις οικογένειες σε σχέση με την τελική αξία ενός πτυχίου».

Διαβάστε: Στο «κόκκινο» παραμένει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι απόφοιτοι κολλεγίου εξακολουθούν να έχουν το πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, απόδειξη ότι σε κάθε περίπτωση, αξίζουν οι θυσίες. Τα ποσοστά απασχόλησης νέων που έχουν πτυχίο κολλεγίου κυμαίνονται στο 87%, σε σύγκριση με 64% για όσους διαθέτουν μόνο απολυτήριο λυκείου.