ΥΠΑΝ: Μπλοκ επιταγών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τον νέο Τειρεσία

ΥΠΑΝ: Μπλοκ επιταγών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τον νέο Τειρεσία

Πενταπλασιάζεται το όριο και μειώνεται ο χρόνος στέρησης του μπλοκ επιταγών.

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο πενταπλασιασμός του ορίου, αλλά και η μείωση του χρόνου στέρησης του μπλοκ επιταγών, όπως σημειώνει το υπουργείο, αναμένεται να συμβάλλει έτσι ώστε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ακόμη και εάν αντιμετωπίζουν μία παροδική αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει.

Διαβάστε ακόμη: ΣΕΒ: Η βιομηχανία «αιχμή του δόρατος»

Ταυτόχρονα μετά από συνεννόηση της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κύριο εργαλείο αξιολόγησης στη δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων, θα αποτελέσει το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα πλέον, υπογραμμίζει το υπουργείο, θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη τόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη. Έμφαση θα δίνεται στη συνολική εικόνα και όχι σ’ ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο. Έτσι λοιπόν εκείνος που ικανοποιεί, με βάση τη συνολική του βαθμολογία, τα κριτήρια θα δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: Θετικά μηνύματα από τη φετινή τουριστική περίοδο

Επιπλέον τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται ανάλογα με την όποια εξέλιξη καθώς επικαιροποιούνται κάθε έξι μήνες. Με τον τρόπο αυτόν συμπεραίνεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να αρνούνται τη χρηματοδότηση για όσους πραγματικά τη δικαιούνται.

«Με τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύεται η ρευστότητα και στηρίζεται η επιχειρηματικότητα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ