Υπάρχουν λεφτά για να ξεκινήσεις τη δική σου εταιρεία!

Υπάρχουν λεφτά για να ξεκινήσεις τη δική σου εταιρεία!

Η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ να περάσει σε ιδιωτικές εταιρείες συμμετοχών και επενδύσεων.

Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά σχόλια και προτάσεις για το πως θα βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση , για όσες και όσους θέλουν να τολμήσουν, επιχειρώντας στην Ελλάδα. Αναμφίβολα η λέξη ή μάλλον το αρκτικόλεξο που επαναλαμβάνεται συνεχώς είναι …ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι το ΕΣΠΑ έχει επικρατήσει ως ένα ακόμα bullet στις παρουσιάσεις των υπουργών ανάπτυξης, των πρωθυπουργών και σίγουρα καρότο για «επαγγελματίες» συμβούλους που παίζουν με το όραμα και την ανάγκη όσων θέλουν να δημιουργήσουν ή να στηρίξουν μια επιχείρηση.

Το βασικό εμπόδιο για να φθάσει η χρηματοδότηση ενός προγράμματος ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία, ο παρωχημένος σχεδιασμός αλλά ότι τα χρήματα έρχονται απολογιστικά και με μεγάλη καθυστέρηση. Αναλογιστείτε το ακόλουθο. Σήμερα 1,5εκ άνεργοι από τον ιδιωτικό τομέα έχοντας ελάχιστες ή μηδενικές ευκαιρίες για να βρουν δουλειά, προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά. Από μια άποψη αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Βγαίνει ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο οποίο «εντάσσεται» η επιχειρηματική τους ιδέα. Υποβάλουν μόνοι τους ή με τη βοήθεια «συμβούλου» τον φάκελο, περιμένουν την αξιολόγηση και τελικά την έγκριση εντός 6-9 μηνών. Έτοιμοι να ξεκινήσουν. Αλλά δε μπορούν. Γιατί; Μα δεν έχουν ούτε τα χρήματα για να ιδρύσουν την εταιρεία, πόσο μάλλον να χρηματοδοτήσουν τους πρώτους προπαρασκευαστικούς μήνες.

Επιχειρώντας στην Ελλάδα: Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει»

Οι εγκέφαλοι του ΥΠΑΝ λένε στους οδηγούς διαχρονικά ότι μπορούν να πάρουν το 100% της χρηματοδότησης στην αρχή με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ή να χρηματοδοτηθούν από κάποια τράπεζα χρησιμοποιώντας ως εγγύηση την έγκριση. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Αυτό είναι το πρόβλημα του ΕΣΠΑ. Too little, too late. Ποια άνεργη ή ποιος άνεργος έχει χρήματα να συν-επενδύσει σήμερα και μάλιστα να προκαταβάλει όλα τα λεφτά που χρειάζεται η νέα εταιρεία περιμένοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων 18 μήνες για να πάρει την ενίσχυση;

Η λύση είναι απλή. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές εταιρείες συμμετοχών και επενδύσεων (venture capital, private equity funds). Ο κ. Χατζηδάκης θα μπορούσε ν’ αποφασίσει να εκχωρήσει τη διαχείριση όλων των πόρων του ΕΣΠΑ που κατευθύνονται προς την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη νέα, τη μικρή και τη μεσαία στους επαγγελματίες όπως οι προαναφερόμενες εταιρείες. Με έναν όρο. Σε κάθε επένδυση που θα επιλέξουν ως αξιόλογη θα είναι υποχρεωμένη να συν-επενδύουν 25%-50% (όσο είναι η ζητούμενη ίδια συμμετοχή). Η αμοιβή τους για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών μπορεί να είναι ένα ποσό της τάξης του 2% επί των κεφαλαίων που θα διαχειρίζονται ετησίως από το ΕΣΠΑ.

Με αυτή τη λύση επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:
1. Μείωση του χρόνου αξιολόγησης-έγκρισης συνεπώς αύξηση της ποιοτικής απορροφητικότητας
2. Μείωση των κινδύνων παροχής θαλασσό-ενισχύσεων αφού θα ρισκάρονται και σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια
3. Άμεση παροχή ρευστότητας προς την αγορά ειδικά προς το νέο επιχειρείν
4. Μείωση του κόστους λειτουργίας του δημοσίου.

Θα τολμήσετε κ. Χατζηδάκη;

(Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι συνιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών HELLASTAT A.E., ARK-ANALYTICS AG, HELAEA ΕΠΕ και αρθρογράφος του Fortune).