Υπεγράφη η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων εργασίας

Υπεγράφη η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων εργασίας

Την εγκύκλιο που επισφραγίζει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Αύγουστο υπέγραψε η υπουργός Εργασίας.

Την εγκύκλιο που επισφραγίζει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Αύγουστο υπέγραψε η υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Η εγκύκλιος καθορίζει τον έλεγχο των προϋποθέσεων για την επέκταση και την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής για το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία έχει υπογραφεί από εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση και δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η επαναφορά από τον ερχόμενο Αύγουστο των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα της διεκδίκησης και υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις μισθών και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η ενίσχυση της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους αντιτίθενται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η υπογραφή της εγκυκλίου αποτελεί απάντηση σε όσους την αμφισβητούν» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.