Υπερ-επένδυση μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία

Υπερ-επένδυση μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία

Στην κατασκευή μίας πόλης και τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής ζώνης κυριολεκτικά από το «μηδέν» επενδύει το βασίλειο.

Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για τη δημιουργία μιας πόλης και μιας νέας επιχειρηματικής ζώνης αποκάλυψε ο βασιλικός Πρίγκιπας Μοχάμεντ Mπιν Σαλμάν, τονίζοντας πως το σχέδιο στηρίζεται από επενδύσεις μεγαλύτερες των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, η νέα ζώνη αναμένεται να ανεγερθεί σε μία έκταση 26.500 τ.χλμ. στα βορειοδυτικά της χώρας και να επεκταθεί στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα εστιάζουν στην τεχνολογία τροφίμων, την ενέργεια και το νερό.

Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν ηγείται εδώ και καιρό της προσπάθειας απεμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας από την εξάρτησή της στα πετρελαϊκά κέρδη. Ωστόσο, το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δεν αποκλείεται να εγείρει πολλά ερωτηματικά ως προς την πραγματική δυνατότητα υλοποίησής του.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν πως η χρηματοδότηση της δημιουργίας της ζώνης «ΝΕΟΜ», όπως θα αποκαλείται, θα βασιστεί στα επόμενα χρόνια τόσο στο κράτος, όσο και σε τοπικούς και διεθνείς επενδυτές.

«Η συμβολή της ‘ΝΕΟΜ’ στο ΑΕΠ του βασιλείου αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια το 2030, μετατρέποντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο υψηλότερο στον κόσμο», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε, και προσθέτει πως «πρόκειται να αποτελέσει έναν νέο ζωντανό προορισμό στην ακτή της Κόκκινης Θάλασσας και του κόλπου της Άκαμπα, που θα συνδέει την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη».

Η ανακοίνωση από τον Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επιχειρηματικού διεθνούς συνεδρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η χώρα έχει τους τελευταίους μήνες ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκσυγχρονίσει το βασίλειο. Τον περασμένο Αύγουστο το βασίλειο ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός τεράστιου τουριστικού πρότζεκτ δημιουργίας 50 νησιών και τοποθεσιών στην Κόκκινη Θάλασσα σε θέρετρα πολυτελείας, ενώ τον περασμένο μήνα επετράπη για πρώτη φορά η οδήγηση στις γυναίκες.

Ο ίδιος ο Πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν βρίσκεται πίσω και από το λεγόμενο «Όραμα 2030» (“Vision 2030”) που έχει ως στόχο τον εκμοντερνισμό της σαουδικής οικονομίας προκειμένου να μην εξαρτάται μονάχα στα κέρδη από την εκμετάλλευση πετρελαίου. Το πετρέλαιο καλύπτει τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της χώρας και το σημαντικότερο μέρος των κυβερνητικών εσόδων.