Η υπέρ-συγκέντρωση του πλούτου και οι δύο τάξεις

Η υπέρ-συγκέντρωση του πλούτου και οι δύο τάξεις

Η ολίσθηση της κοινωνίας σε καθεστώς Ολιγαρχίας και το βιβλίο του Thomas Piketty.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το βιβλίο «Capital» του Γάλλου Οικονομολόγου Τhomas Piketty, σύμφωνα με το οποίο, οδεύουμε ολοταχώς προς την κοινωνία των δυο τάξεων.  Συγκεκριμένα, από το 1975 μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνεται η ολίσθηση της κοινωνίας σε καθεστώς Ολιγαρχίας, υπό την έννοια της υπερβολικής συγκέντρωσης κεφαλαίου σε ολοένα και λιγότερους.

Η συγκυρία αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη πλέον επιρροή των εχόντων στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό των μη εχόντων.

Σύμφωνα και με τον Νομπελίστα Οικονομολόγο Πώλ Κρούγκμαν, ποτέ στην πρόσφατη ιστορία, δεν επηρεαζόταν η διακυβέρνηση από τόσους λίγους.

Από την αρχαιότητα, η σύλληψη και εγκαθίδρυση ενός δίκαιου αλλά και βιώσιμου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, αποτελεί θέμα προβληματισμού και συζήτησης για πολλούς.

Ο Πλάτωνας και μύριοι ακόμα φιλόσοφοι, στοχαστές, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί, οικονομολόγοι, έχουν προτείνει κατά καιρούς τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να πορευθεί η ανθρώπινη κοινωνία, ώστε να εκλείπουν οι κοινωνίες των λίγων πλουσίων και των πολλών φτωχών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ιδέες δεν έχουν μπορέσει -κυρίως λόγω της ανθρώπινης φύσης- να ευδοκιμήσουν.

Κατά καιρούς όμως, μικρές καταρχήν ομάδες ανθρώπων καταφέρνουν να συγκροτήσουν δίκαιες, προοδευτικές και κυρίως, βιώσιμες μορφές κοινωνικής οργάνωσης.

Κοινό χαρακτηριστικό των προσπαθειών αυτών, είναι η επιδίωξη της βελτίωσης των συνθηκών ζωής για το σύνολο των συμμετεχόντων. Προέχει η ευημερία του συνόλου.

Ο Τζωρτζ Όργουελ είχε αναρωτηθεί κάποτε: τι σημασία έχουν οι θετικοί οικονομικοί δείκτες, αν οι πολίτες δεν είναι ευτυχισμένοι;

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί ριζικές αποφάσεις για το μέλλον και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να αφήσουμε στα παιδιά μας την δικαιότερη οικονομική και κοινωνική δομή.

Μακάρι να μην επαληθευτεί ο Thomas Piketty…

Διαβάστε ακόμη: 

Πού βρίσκονται οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι;