Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας οι Γερμανοί

Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας οι Γερμανοί

Απώλειες αλλά και σταθερό προβάδισμα για την καγκελάριο Μέρκελ.

Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται το 61% των Γερμανών, ενώ το 80% ζητά να ασκηθεί περισσότερη οικονομική πίεση στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Πολιτικό Βαρόμετρο» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΖDF, μόλις το 4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Άγκυρα πρέπει να προχωρήσουν, ενώ το 15% προτιμά να τηρηθεί στάση αναμονής.

Κατά την ίδια έρευνα, το 78% θεωρεί ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ το 80% βρίσκει καλό μέτρο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει μια μονάδα και πέφτει στο 38%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), η Αριστερά και οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί με 22%, 9% και 8% αντίστοιχα. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) χάνουν μια μονάδα και μένουν στο 9%, στο ίδιο ποσοστό με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία όμως κερδίζει μια μονάδα.

Στο (υποθετικό) ερώτημα για την απευθείας επιλογή καγκελάριου, η Άγγελα Μέρκελ προηγείται με 57% έναντι 33% του Μάρτιν Σουλτς, ενώ στην κλίμακα της δημοτικότητας, προηγείται η καγκελάριος Μέρκελ και ακολουθούν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υποψήφιος του SPD Μάρτιν Σουλτς, ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο Πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Όσο για το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές, οι περισσότεροι Γερμανοί προτιμούν την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού CDU/CSU με το SPD.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το περιοδικό Stern και το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, η Χριστιανική Ένωση χάνει μετά την προεκλογική τηλεμαχία μία μονάδα και μένει στο 37%, που αποτελεί την χειρότερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Από την άλλη πλευρά το SPD μένει σταθερό στο 23%, καθώς, όπως επισημαίνει το περιοδικό, ο Μάρτιν Σουλτς δεν κατόρθωσε να βελτιώσει τα ποσοστά του στην τηλεμαχία, όπως είχε κάνει πριν από τέσσερα χρόνια ο υποψήφιος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ.

Τρίτη δύναμη στην δημοσκόπηση αναδεικνύεται η Αριστερά με 10%, ενώ το FDP κερδίζει μια μονάδα και φτάνει το 9%. H AfD μένει σταθερή στο 9%, όπως και οι Πράσινοι στο 8%.
Με βάση και τις δύο δημοσκοπήσεις πάντως, μπορούν να σχηματιστούν είτε μεγάλος συνασπισμός είτε συνασπισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων CDU/CSU, FDP και Πρασίνων και της σημαίας της Τζαμάικας).