Υπερκαλύφθηκε η προσφορά για το νέο 7ετές ομόλογο – Στο 3,5% η απόδοση

Υπερκαλύφθηκε η προσφορά για το νέο 7ετές ομόλογο – Στο 3,5% η απόδοση
Euro coins are seen in front of a displayed Greece flag in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 29, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1I7W4

Υπερδιπλάσια η ζήτηση από τους επενδυτές. Πώς υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος τη νέα έξοδο στις αγορές.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τιμολόγηση του νέου 7ετους ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο, με την απόδοση του να διαμορφώνεται στο 3,5%.

Όπως έγινε γνωστό, οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ. υπερακαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις εκδόσεις τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στο διάστημα από τώρα και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τσακαλώτος: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα υπό συνθήκες μη ιδανικές

«Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνον μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, εξηγώντας πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε αισιοδοξία ότι «όλα θα πάνε καλά εάν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά».

Πώς κρίνει τη νέα έξοδο στις αγορές ο διεθνής Τύπος

«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την πλήρη επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα προγράμματα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές το 2010», γράφουν οι New York Times, σχολιάζοντας την έκδοση επταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με εφημερίδα, «η Ελλάδα ελπίζει ότι οι δανειστές θα στηρίξουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του χρέους της χώρας με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλής αποπληρωμής κατά τη διάρκεια ύφεσης».

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι με την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου, γίνεται «άλλο ένα βήμα προς την έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό αποθεματικό 20 δισ. ευρώ μέχρι να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM. Σχεδιάζει, επίσης, την έκδοση τριετούς και δεκαετούς τους επόμενους μήνες, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την ανάκαμψή της στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και επιπλέον ρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ως την πιο τολμηρή απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian την απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας να προχωρήσει σήμερα στην πώληση ενός νέου επταετούς ομολόγου.

Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, «η έκδοση του επταετούς ομολόγου συνιστά στοιχείο ανάκαμψης για τη χώρα της ευρωζώνης. Το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε τελευταία φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο και άντλησε 3 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει, ωστόσο οι αγορές της χώρας δεν έχουν ακόμα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους παραμένει στα χέρια χωρών της ευρωζώνης και όχι ιδιωτών επενδυτών», προσθέτει.