Υπηρεσίες delivery για πολυτελή σκάφη

Υπηρεσίες delivery για πολυτελή σκάφη

Νέες υπηρεσίες μεταφοράς γιωτ από τη μία άκρη της γης στην άλλη.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές της «μετανάστευσης» των γιωτ, από την Καραϊβική στη Μεσόγειο. Το ταξίδι κοστίζει, αλλά υπάρχουν πλέον αρκετές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους.

Για πολλούς ιδιοκτήτες πολυτελών γιωτ είναι μπελάς, χάσιμο χρόνου, μεγάλη κούραση και φασαρία να διασχίσουν τον ωκεανό για να φθάσουν στους καλοκαιρινούς προορισμούς τους, όταν υπάρχει εναλλακτική λύση: η αποστολή του γιωτ… με σκάφος.

Όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν πλέον υπηρεσίες delivery, φορτώνοντας τα κότερα σε μεγάλα φορτηγά πλοία, για μακρινούς προορισμούς. Οι περισσότερες αποστολές γίνονται από τα λιμάνια της Καραϊβικής προς την Μεσόγειο, αλλά υπάρχουν και πελάτες με σκάφη στον Νότιο Ειρηνικό και απομακρυσμένες περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Το πακέτο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να φθάσουν στο σκάφος τους αεροπορικώς, να κάνουν τις βόλτες τους κι έπειτα να το μεταφέρουν στον επόμενο προορισμό τους.

Διαβάστε: Χτύπημα «τσιπ» από την Αβάνα

Οι εταιρείες υπολογίζουν ότι φέτος θα αναλάβουν τη μεταφορά 4.000 γιωτ. «Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ο χρόνος είναι χρήμα», λέει η Καταλίνα Μπουχόρ της εταιρείας Dockwise Yacht Transport, της μεγαλύτερης στον τομέα αυτό, η οποία πρόσφατα παρουσίασε το καινούριο mega-πλοίο της. Το «Yacht Express» μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα περισσότερα από 12 γιωτ -ανάλογα με το μέγεθος τους- και είναι «ημι-βυθιζόμενο», που σημαίνει ότι ο χώρος φύλαξης γεμίζει με νερό κατά τη διάρκεια φόρτωσης των γιωτ για να διευκολύνει την τοποθέτηση τους και μετά αδειάζει για το ταξίδι.

Το μέσο κόστος μεταφοράς ανέρχεται στα 175.000 δολάρια. Η Dockwise μετάφερε πέρσι 600 γιωτ και υπολογίζει ότι ο αριθμός θα είναι περίπου ίδιος και για φέτος. Η βιομηχανία των σκαφών αναψυχής αγωνίζεται ακόμα να ανακάμψει, λόγω της υπερπληθώρας γιωτ προς πώληση ή ενοικίαση, με τις τιμές να εξακολουθούν να κυμαίνονται 30% κάτω από τις αντίστοιχες της προ κρίσεως περιόδου.