Υπό πίεση ο Ισπανός πρωθυπουργός

Υπό πίεση ο Ισπανός πρωθυπουργός

Εξηγήσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο διαφθοράς αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες ο Μαριάνο Ραχόι.

Η κρίση στο κυβερνών κόμμα της Ισπανίας μοιάζει να μην έχει τελειωμό, καθώς σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός γύρω από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους τόνους της αντιπολίτευσης, που καλεί εδώ και μέρες τον κ. Ραχόι παραιτηθεί, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπεύει να σταθεί ενώπιον του κοινοβουλίου για να απαντήσει στις κατηγορίες που του προσάπτουν.

«Θέλω να δώσω εξηγήσεις στο κοινοβούλιο, να αφηγηθώ το τι συνέβη και να παρουσιάσω τη δική μου άποψη, αυτό που νομίζω ότι χρειάζονται οι πολίτες», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους.

Το πολύκροτο σκάνδαλο που έχει πλήξει το Λαϊκό Κόμμα φέρει την ονομασία «Υπόθεση Μπάρθενας» από τον πρώην ταμία του κόμματος, Λούις Μπάρθενας που βρίσκεται προφυλακισμένος για κατηγορίες χρηματισμού, ξεπλύματος χρήματος και φορολογικών απατών.

Διαβάστε: Χρέη δισεκατομμυρίων βούλιαξαν το ιστορικό Motor-City

Οι αποκαλύψεις των ισπανικών μέσων ενημέρωσης έφεραν στο φως την ύπαρξη ενός «μαύρου ταμείου» μέσω του οποίου διανέμονταν εδώ και χρόνια δωρεές μεγαλοεργολάβων σε υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης, με σκοπό την ανάληψη σημαντικών δημοσίων έργων.

Ο ίδιος ο Μπάρθενας -φίλος και αγαπημένος συνεργάτης του Ραχόι- έχει εμπλέξει στην υπόθεση τον Ισπανό πρωθυπουργό, καταθέτοντας στις αρχές πως μεταξύ του 2009 και του 2010, διοχέτευσε 90.000 ευρώ στον Ραχόι και την τότε γενική γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ντολόρες Κοσπεντάλ.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον της ισπανικής βουλής στα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου για να μιλήσει ανοιχτά για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ισπανίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει απέναντι στο σκάνδαλο, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως έχει σκοπό «να μιλήσει για το θέμα που τους ενδιαφέρει».