Υπό τη σκιά του «μίνι κραχ» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Υπό τη σκιά του «μίνι κραχ» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Σήμερα η οριστική απόφαση για την έκδοση 7ετούς τίτλου από το ελληνικό Δημόσιο, υπό το βάρος της πτώσης της Wall Street.

Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο επταετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ θα αποφασιστεί σήμερα το πρωί αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η έκδοση ανατίθεται στις Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan και Nomura, όπως ανέφεραν οι σχετικές πληροφορίες και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα μερικών ωρών το πράσινο φως.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας λόγω του sell off στις διεθνείς αγορές και των αναταράξεων στις αγορές ομολόγων; Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως όχι, ωστόσο δεν αποκλείεται μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και υπό τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο δεν αποκλείεται να υπάρξει μία καθυστέρηση κάποιων ημερών στην έκδοση έως ότου ηρεμήσουν οι αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγή της αγοράς εκτιμούσε (πριν το μίνι κραχ στη Wall Street) ότι η απόδοση αναμένεται να ξεπεράσει κατά τι το 3,35%-3,40%, ενώ άλλη τραπεζική πηγή σημείωνε ότι ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν προσδοκίες για απόδοση ακόμη και κάτω από 3%, κάτι τέτοιο δείχνει πολύ δύσκολο τώρα. Με δεδομένο ότι η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου βρίσκεται στο 1,3%, το σπρεντ με τη χώρα της Ιβηρικής που οι αγορές θεωρούν ως μέτρο σύγκρισης φτάνει τις 200 μονάδες, παρά τη ραγδαία υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων το προηγούμενο διάστημα.

Η αλλαγή των συνθηκών στις αγορές την τελευταία στιγμή και η πιθανή επίδρασή τους στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είναι ασφαλώς μια υπενθύμιση προς την κυβέρνηση των κινδύνων που συνεπάγεται η μετάβαση από τον επίσημο δανεισμό των θεσμών στον δανεισμό από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της αγοράς ομολόγων τόνιζαν ότι οι επενδυτές διψούν για υψηλές αποδόσεις σ’ ένα περιβάλλον σχετικής ασφάλειας, όπως είναι το 7ετές ομόλογο μιας ευρωπαϊκής χώρας, έστω κι αν οι τίτλοι της βρίσκονται ακόμη στην κατηγορία των junk.