Υποχωρούν τα μεγέθη της ΦΑΓΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Υποχωρούν τα μεγέθη της ΦΑΓΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η άνοδος της τιμής του γάλακτος, σε συνδυασμό με την μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 8,5%, έφεραν μειωμένα έσοδα για την εταιρεία. 

Υποχώρηση των πωλήσεών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο δίκτυο του εξωτερικού κατέγραψε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 η ΦΑΓΕ. Το αποτέλεσμα αυτό, αποδίδεται εντός συνόρων  εντός συνόρων στη συνέχιση της μείωσης της κατανάλωσης και εκτός, στον ανταγωνισμό της αγοράς γιαουρτιού- ειδικά του ελληνικού τύπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία, οι πωλήσεις της το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 482,4 εκατ. δολάρια, υποχωρώντας κατά 4,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η μείωση στον κύκλο εργασιών οφείλεται, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι μειώθηκε ο όγκος πωλήσεων κατά 8,5% και σε μικρότερο βαθμό στην εξασθένηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Ακόμη, ο όγκος πωλήσεων στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 5,9% και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 10%. Η μοναδική από τις μεγάλες αγορές για το γιαούρτι ΦΑΓΕ που κατέγραψε αύξηση όγκου πωλήσεων ήταν η ιταλική (1,7%), αν και σε επίπεδο αξίας πωλήσεων επίσης υποχώρησε, κατά 1,2%. Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 23,1% το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 με την εξέλιξη αυτή, όμως, να αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η ΦΑΓΕ δεν δραστηριοποιείται πλέον στην αγορά γάλακτος. Επιπλέον, η ΦΑΓΕ επισημαίνει στην έκθεσή της ότι οι πωλήσεις της στην ελληνική αγορά έχουν μειωθεί και λόγω του γεγονότος ότι η εταιρεία έχει μειώσει την προμήθεια προϊόντων της σε ασυνεπείς πελάτες.

Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 232,2 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω της αύξησης των τιμών γάλακτος, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 60,2 εκατ. δολάρια, έναντι 19,5 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται στη μείωση των δαπανών της εταιρείας και σε οφέλη από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.