Υποσχέσεις Σολτς για την ανεργία στη Νότια Ευρώπη

Υποσχέσεις Σολτς για την ανεργία στη Νότια Ευρώπη

«Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης» τονιζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης» τονιζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Η Γερμανία φέρει μια ιδιαίτερη ευθύνη» ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ: «Όταν την επόμενη χρονιά η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τότε η Γερμανία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα εντός της ΕΕ. Η Γερμανία θα είναι η μεγάλη σε πληθυσμό και οικονομικά ισχυρή χώρα στο κέντρο της ηπείρου. Από αυτό πηγάζει μια ιδιαίτερη ευθύνη. Εν τέλει δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι αρκετοί στην Ευρώπη μάλλον φοβούνται μια τόσο ισχυρή θέση της Γερμανίας λόγω της εμπειρίας από το πρόσφατο παρελθόν. […]

Από αυτό προκύπτει μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στην Ευρώπη. Η γερμανική πολιτική έχει το καθήκον να φροντίζει για μια λειτουργική συνύπαρξη στην ήπειρό μας, για συνεννόηση, συμβιβασμούς και καλές λύσεις. Η Ευρώπη είναι το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον της Γερμανίας».

Σχολιάζοντας την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία θεωρείται περισσότερο «ηγεμόνας» της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Δεν μου αρέσει αυτός ο όρος, κυρίως επειδή δεν ανταποκρίνεται. Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης ή για τις ανησυχίες των γειτόνων μας στην ανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας, όχι μόνο για λόγους ηθικής αλλά και για το δικό της συμφέρον.

Καμιά φορά με ενοχλεί αυτή η ιστορική λήθη: χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία ήταν υπό δικτατορικό καθεστώς για πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου ενώ το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε πριν από μόλις 30 χρόνια. Η ΕΕ είναι επομένως ένα σχετικά νέο οικοδόμημα. Γι’ αυτό και η Γερμανία θα έπρεπε να προωθεί πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» λέει χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.