Υποσχετική για το χρέος με συνταγή…2016

Υποσχετική για το χρέος με συνταγή…2016

Το πακέτο μέτρων που «κόβουν και ράβουν» οι θεσμοί για το ελληνικό χρέος.

«Η απόφαση για το χρέος δεν αναμένεται να έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου του 2016», δηλώνουν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων. Όπως επισημαίνουν, θα κυριαρχεί το πνεύμα ότι «τα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018 και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής».

Στα σενάρια που εξετάζονται οι Ευρωπαίοι θα δεσμεύονται ότι θα λαμβάνουν μέτρα, προκειμένου οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ετησίως για την περίοδο έως το 2040 και στη συνέχεια να μην είναι μεγαλύτερες από 20% του ΑΕΠ ετησίως για την περίοδο από το 2040 έως το 2060.
Θα προβλέπεται ακόμη επιμήκυνση των λήξεων των δανείων για άλλα 20 έτη, καθώς επίσης και παράταση της περιόδου χάριτος κατά 10 ή 15 έτη. Ωστόσο, η παράταση θα αποφασίζεται σε δόσεις και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τη συμμόρφωση της χώρας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει άλλοθι για καθυστερήσεις στο χρέος

Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται εκ νέου η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία δεν αποδίδονται τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και η κατάργηση της επιβάρυνσης 2% στο επιτόκιο για τα χρήματα που έλαβε η χώρα για την επαναγορά ομολόγων το 2012.

Όρος-κλειδί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η επαναγορά του συνόλου των δανείων του ΔΝΤ από τα κεφάλαια του ESM, που παραμένουν αδιάθετα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Η ανακοίνωση αυτού του μέτρου λύνει τα χέρια και του ΔΝΤ, αλλά και της Γερμανίας», υποστηρίζουν αξιωματούχοι με εμπλοκή στις συζητήσεις. «Το ΔΝΤ διασφαλίζει την επιστροφή των χρημάτων του και η Γερμανία την ουσιαστική εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα», εξηγούν.

Πηγή: Ελευθερία