Υπόθεση Huawei: 11,3 εκατ. δολάρια και εγγυητής ο σύζυγος για την ελευθερία της CFO

Υπόθεση Huawei: 11,3 εκατ. δολάρια και εγγυητής ο σύζυγος για την ελευθερία της CFO
epa07211367 (FILE) - Meng Wanzhou, Chief Financial Officer of Huawei, attends the VTB Capital's 'RUSSIA CALLING' investment forum in Moscow, Russia, 02 October 2014 (reissued 06 December 2018). Meng Wanzhou has been arrested in Canada at the request of US authorities. According to US media reports, Meng Wanzhou was detained for potential US sanction violations. EPA/MAXIM SHIPENKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφωνεί ο εισαγγελέας για το πώς θα μοιραστεί η εγγύηση σε ακίνητα και μετρητά.

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου στο Βανκούβερ του Καναδά, με θέμα τον ορισμό εγγύησης για την οικονομική διευθύντρια της HuaweiΜενγκ Ουάνγκζου, που συνελήφθη με κατηγορίες για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα, καθώς ο δικαστής ήθελε να ακούσει περισσότερα για το ζήτημα του εγγυητή, που θα αναλάβει την ευθύνη για τη δράση της Μενγκ, εάν αφεθεί ελεύθερη.

Ο δικηγόρος της Μενγκ, Ντέιβιντ Μάρτιν, δήλωσε στο δικαστήριο ότι συσκευές επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας θα εξασφαλίσουν ότι η Μενγκ δεν θα φύγει από τη χώρα και πρότεινε εγγύηση ύψους 15 εκατ. δολαρίων Καναδά (11,3 εκατ. αμερικανικών δολαρίων), καθώς και τον σύζυγό της ως εγγυητή.

Ωστόσο, ο δικαστής και ο εισαγγελέας αμφισβήτησαν εάν μπορεί ο σύζυγός της να εκπληρώσει αυτό το καθήκον, καθώς δεν είναι κάτοικος της Βρετανικής Κολομβίας, όπου βρίσκεται το Βανκούβερ, και δεν θα είχε κυρώσεις εάν δεν μπορούσε να διασφαλίσει τους όρους της εγγύησης της.

Το Πεκίνο απαιτεί άμεση απελευθέρωση και απειλεί με «συνέπειες» για τον Καναδά. Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να συνδέσουν τη σύλληψη με την εμπορική διαμάχη.

Ο δικηγόρος της προτείνει 14 εκατ. δολάρια Καναδά σε ακίνητα και 1 εκατ. σε μετρητά ως εγγύηση. Ο εισαγγελέας θέλει τα μισά σε μετρητά και τα μισά σε ακίνητα.