Υπόθεση Σκριπάλ: Αναχώρησαν από τη Βρετανία οι διωγμένοι Ρώσοι διπλωμάτες

Υπόθεση Σκριπάλ: Αναχώρησαν από τη Βρετανία οι διωγμένοι Ρώσοι διπλωμάτες
epa06615469 Russian diplomats and family members leave from the Russian Embassy in central London, Britain, 20 March 2018. British Prime Minister Theresa May ordered the expulsion of 23 Russian diplomats in retaliation for the poisoning of the former Russian spy Sergei Skripal aged 66 and his daughter Yulia, aged 33 were found suffering from extreme exposure to a rare nerve agent in Salisbury southern England,on 04 March 2018. Skripal and his daughter Yulia remain in a 'very serious' condition. EPA/ANDY RAIN

Σε εφαρμογή οι κυρώσεις που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση - Ενημέρωση στους πρέσβεις ξένων κρατών γύρω από τις εξελίξεις στη Μόσχα.

Ρώσοι διπλωμάτες αναχώρησαν σήμερα από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο με προορισμό τη Μόσχα, πολλοί εκ των οποίων με τις βαλίτσες στο χέρι, καθώς εξέπνευσε η διορία που τους είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για να φύγουν από τη χώρα, στο πλαίσιο αντιποίνων για τη δηλητηρίαση, την 4η Μαρτίου, ενός Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, οι οποίοι παραμένουν έως σήμερα σε κωματώδη κατάσταση.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά, κρατώντας τα αγαπημένα τους κατοικίδια, επιβιβάστηκαν σε τρία λεωφορεία, που έφεραν πινακίδες του διπλωματικού σώματος. Ήδη ταξιδεύουν προς τη ρωσική πρωτεύουσα με ένα κρατικό αεροσκάφος. Το αεροπλάνο όπου αναγράφεται η λέξη «Ρωσία» και φέρει τη ρωσική σημαία, εκτέλεσε εδικό δρομολόγιο από τη Μόσχα στο Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρει πίσω στη χώρα τους τους Ρώσους διπλωμάτες.

Την περασμένη Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι είχε γνωστοποιήσει ότι δίνει διορία μίας εβδομάδας σε 23 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη Βρετανία. Απαντώντας στην απόφαση αυτή, η Μόσχα αποφάσισε το Σάββατο να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες και να κλείσει το ρωσικό παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου.

Οι αποχωρήσεις έγιναν την ώρα που η Τερέζα Μέι συγκάλεσε για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσουν την εξέλιξη των ερευνών και να αποφασίσουν για τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, την οποία κατηγορούν ότι ευθύνεται για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών, και της 33χρονης κόρης του Γιούλιας στο Σάλισμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Και οι δύο παραμένουν σε «κωματώδη κατάσταση από την 4η Μαρτίου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Daily Telegraph.

Την ίδια ώρα ο Νιλ Μπάσου, ο νέος επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας, που έχει αναλάβει την έρευνα, εξήγησε σήμερα ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. «Είναι αναμφίβολα απογοητευτικό για τους πολίτες, όμως η έρευνα θα διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες» επισήμανε ο αξιωματικός μιλώντας στο BBC. «Έχουμε συλλέξει περίπου 400 καταθέσεις. Έχουμε και άλλες να καταγράψουμε. Έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν 800 στοιχεία και έχουμε παρακολουθήσει βίντεο διάρκειας 4.000 ωρών» συμπλήρωσε, ο Μπάσου, ενώ περίπου 250 ντετέκτιβ συμμετέχουν στην έρευνα.

Τις δικές της απαντήσεις επιχειρεί να δώσει η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε σήμερα τους πρεσβευτές όλων των ξένων χωρών στη Μόσχα, σε συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εμπειρογνώμονες του αρμόδιου Τμήματος για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών για να συζητήσουν την υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ, Τη σχετική ανακοίνωση για την συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο 21 Μαρτίου έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Βασικό θέμα της συνάντησης είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση της Μεγάλης Βρετανίας για την χρήση δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφος της» δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι «να φθάσει η ρωσική άποψη στους επίσημους εκπροσώπους των ξένων χωρών, να δοθούν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, καθώς και να κοινοποιηθούν ζητήματα εκ μέρους της ρωσικής πλευράς».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε, ότι εξαιτίας της στάσης του Λονδίνου, κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει με ποια ουσία δηλητηριάσθηκε ο Σκριπάλ. «Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι στον Τύπο παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός απόψεων, εκτιμήσεων και «απομνημονευμάτων» ειδημόνων του θέματος αυτού», είπε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «η επίσημη ρωσική άποψη στο θέμα αυτό παρουσιάσθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ, στον ΟΑΧΟ και άλλου. «Δυστυχώς –συνέχισε– μέχρι σήμερα, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις μας προς το Λονδίνο, κανείς δεν γνωρίζει, ποια συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι».

«Επομένως –κατέληξε η Ζαχάροβα– όλες οι υποθέσεις που γίνονται, το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν την προσοχή από το κύριο θέμα που είναι η άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να παρουσιάσει στη Ρωσία τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία, εκτός από το να εκστομίζει κατηγορίες με αναιδή τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters