Ήρθε το τέλος μιας κακής περιόδου για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες;

Ήρθε το τέλος μιας κακής περιόδου για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες;

Η BP επιστρέφει.

Ο γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αρχίσει ξανά την επαναγορά μετοχών, αφότου τα κέρδη του διπλασιάστηκαν στο τρίτο τρίμηνο.

Αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν για την BP, σε μια εβδομάδα όπου οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Η BP είπε ότι κατάφερε να εξισορροπήσει τις ταμειακές ροές της τους πρώτους εννιά μήνες του έτους με μέση τιμή πετρελαίου τα 49 δολάρια το βαρέλι (εξαιρούνται κάποιες μεγάλες πληρωμές που σχετίζονται με τις διευθετήσεις για την πετρελαιοκηλίδα Deepwater Horizon το 2010).

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η εταιρεία ενέκρινε επενδύσεις σε έξι νέα πρότζεκτ φέτος.

Η αύξηση των κερδών προήλθε από την ανάκαμψη των εσόδων από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων αυξήθηκαν ραγδαία αφότου ο Τυφώνας Harvey έθεσε εκτός λειτουργίας το ένα τέταρτο της συνολικής δυναμικότητας διύλισης των ΗΠΑ για πολλές εβδομάδες.

Ο οικονομικός διευθυντής της BP, Brian Gilvary, είπε ότι η εταιρεία θα αρχίσει την επαναγορά μετοχών κατά το τέταρτο τρίμηνο, επικαλούμενος «τη θετική συγκυρία και την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας».

Στο παρελθόν, η διοίκηση της εταιρείας είχε πει ότι απαιτείτο μέση τιμή 60 δολαρίων το βαρέλι για να καλυφθεί το κόστος επενδύσεων και καταβολής μερισμάτων.

Το καθαρό εισόδημα της BP έφτασε τα 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, πολύ πάνω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για κάτι λιγότερο από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια περίοδο πέρυσι, τα κέρδη ανήλθαν στα 933 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ήταν 684 εκατομμύρια δολάρια.

Τα αποτελέσματα της BP συμβαδίζουν με μια ευρύτερη τάση ανάκαμψης των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να προσαρμοστούν σ’ έναν κόσμο χαμηλών τιμών αργού πετρελαίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Exxon Mobil και η Chevron ανακοίνωσαν αυξήσεις 50% στην κερδοφορία τους για το τρίτο τρίμηνο.