Εισαγγελική πρόταση να συνεχιστεί η έρευνα για Novartis-Από το Συμβούλιο Εφετών η απόφαση

Εισαγγελική πρόταση να συνεχιστεί η έρευνα για Novartis-Από το Συμβούλιο Εφετών η απόφαση
epa06182538 (FILE) - A file picture dated 12 August 2005 shows the Logo of Swiss pharmaceutical company Novartis pictured in Basel, Switzerland (reissued 04 September 2017). Novartis CEO Jimenez will step down on 31 January 2018, a statement released by Jimenez on 04 September 2017 said. EPA/STEFFEN SCHMIDT *** Local Caption *** 02005796 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το θέμα θα λυθεί άμεσα με την απάντηση του Συμβουλίου Εφετών που θα αποφανθεί με βούλευμα του αν τελικώς θα παγώσει ή όχι η έρευνα.

Να συνεχιστεί κανονικά ο έλεγχος των Εισαγγελέων Διαφθοράς για την εμπλοκή του συζύγου της εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου κ. Λάζαρου Καρνέση στην υπόθεση της Novartis, εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα.

Η εισαγγελική λειτουργός κλήθηκε να προτείνει στο Συμβούλιο αν η έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας πρέπει να «παγώσει» ως προς το σκέλος που αφορά τον γιατρό Λ. Καρνέση, μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αγωγή κακοδικίας που έχει καταθέσει το ζευγάρι κατά των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Σχετικό ερώτημα απέστειλε στο Εφετείο η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που χειρίζεται την αγωγή.

Με την εισήγησή της στο Δικαστικό Συμβούλιο, η κ. Σταθέα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλείται το συμφέρον της Πολιτείας και εκφράζει την άποψη πως η έρευνα για τη Novartis πρέπει όχι μόνο να μην «παγώσει» αλλά να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς. Η εισαγγελέας επίσης φέρεται να απορρίπτει τις αιτιάσεις της πλευράς Ράικου προς τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, αναφέροντας πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μεροληψίας στη στάση τους. Επαναλαμβάνει δε, όπως και στην πρότασή της για την αίτηση εξαίρεσης των Εισαγγελέων Διαφθοράς που κατέθεσε ο σύζυγος της κ. Ράικου, τη θέση της ότι δεν ευθύνεται η Εισαγγελία Διαφθοράς για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας που αφορούν τον συγκεκριμένο γιατρό.

Το θέμα θα λυθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με την απάντηση του Συμβουλίου Εφετών που θα αποφανθεί με βούλευμα του αν τελικώς θα παγώσει ή όχι η έρευνα για τον συγκεκριμένο γιατρό.

Να σημειωθεί ότι η κ. Ράικου και ο σύζυγός της διεκδικούν με αγωγή τους στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, αποζημίωση 300.000 ευρώ από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς καταλογίζοντάς τους παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης, μετά από δημοσιεύματα για έμβασμα μικρού χρηματικού ποσού της Novartis σε κοινό λογαριασμό τους.