Ισχυρό «άλμα» της Intel στην αυτόνομη οδήγηση

Ισχυρό «άλμα» της Intel στην αυτόνομη οδήγηση
Photo:

Η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της ισραηλινής Mobileye έναντι 15,3 δισ. δολαρίων.

Η Intel ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εξαγορά της ισραηλινής εταιρείας συστημάτων αυτόνομης οδήγησης Mobileye έναντι 15,3 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία μπορεί να βάλει με αξιώσεις τον αμερικανικό γίγαντα των ημιαγωγών στον «πόλεμο» για την προμήθεια των συστημάτων αυτών στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, η αγορά των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης θα μεγεθυνθεί από τα τρία δισ. δολάρια σήμερα, στα 96 δισεκατομμύρια το 2025 και στα 290 δισεκατομμύρια το 2035.

Παρόλο που η Intel έχει εξαγοράσει τα τελευταία χρόνια αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ρομποτικής και των αισθητήρων, η παρουσία της στο συγκεκριμένο χώρο δεν είναι αξιόλογη.

Ωστόσο, με την εξαγορά της Mobileye οι δυνατότητες αυξάνονται δραματικά, καθώς η τεχνολογική εταιρεία αποκτά ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, που περιλαμβάνει κάμερες, αισθητήρες, δικτύωση, χαρτογράφηση, μηχανική μάθηση και λογισμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mobileye ιδρύθηκε το 1999 και σήμερα απασχολεί 660 υπαλλήλους, ενώ ατή τη στιγμή παρέχει συστήματα αυτόνομης οδήγησης σε περισσότερους από 20 κατασκευαστές αυτοκινήτων -μέχρι πρόσφατα και στην Tesla– καταλαμβάνοντας το 70% της σχετικής αγοράς.

Η Intel θα μεταφέρει το τμήμα αυτοματισμών οδήγησης που διαθέτει στο Ισραήλ και θα το ενσωματώσει στην Mobileye. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε πρότζεκτ της BMW που αφορά στη δημιουργία ενός στόλου 40 αυτόνομων οχημάτων τα οποία θα βγουν στους δρόμους εντός τους έτους.

Σημειώνεται ότι άλλοι μεγάλοι «παίκτες» του χώρου είναι η Nvidia και η Qualcomm.