Ίσινγκερ: Ιστορικό επίτευγμα η Συμφωνία των Πρεσπών – Στις 16 Φεβρουαρίου η απονομή βραβείου

Ίσινγκερ: Ιστορικό επίτευγμα η Συμφωνία των Πρεσπών – Στις 16 Φεβρουαρίου η απονομή βραβείου

«Η υπέρβαση της πολυετούς διαμάχης Ελλάδας - Β. Μακεδονίας αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη – και οι δύο χώρες κατάφεραν ένα ιστορικό επίτευγμα», δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης.

«Ιστορικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία έληξε η πολυετής διαμάχη για την ονομασία, ο πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την απονομή του φετινού Βραβείου «Έβαλντ φον Κλάιστ» στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ίσινγκερ επισημαίνει ακόμη στην δήλωσή του ότι οι δύο Πρωθυπουργοί τιμώνται για την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πέτυχαν σε μια εποχή που σπανίζουν οι ιστορίες διπλωματικής επιτυχίας.

«Σε μια εποχή, κατά την οποία είναι σπάνιες οι ιστορίες διπλωματικής επιτυχίας, η υπέρβαση της πολυετούς διαμάχης της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη – και οι δύο χώρες κατάφεραν από κοινού ένα ιστορικό επίτευγμα», δήλωσε ο βετεράνος Γερμανός πρέσβης, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως «ο πιο καλά δικτυωμένος πρώην διπλωμάτης της Γερμανίας».

Όπως πληροφορείται από την Διάσκεψη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των δύο Πρωθυπουργών ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης και επίσημη κατοικία βασιλέων και άλλων ευγενών από το 1508 έως το 1918, παρουσία 500 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και δεκάδες υπουργοί από όλον τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας και Ζάεφ επίσημα υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης