Είσοδο στο χρηματιστήριο ετοιμάζει η εταιρεία BYD του Γουάρεν Μπάφετ

Είσοδο στο χρηματιστήριο ετοιμάζει η εταιρεία BYD του Γουάρεν Μπάφετ
Photo:

Η είσοδος στο χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πού θα διαπραγματεύονται οι μετοχές.

Η BYD Co., η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που υποστηρίζεται από τον Γουάρεν Μπάφετ, σχεδιάζει μέχρι το 2022 να εισάγει το τμήμα μπαταριών της στο χρηματιστήριο για να επεκταθεί, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες απομακρύνονται από τον παραδοσιακό κινητήρα καύσης.

Η είσοδος στο χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του 2022 και η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πού θα διαπραγματεύονται οι μετοχές, δήλωσε ο πρόεδρος της BYD, Wang Chuanfu, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News την περασμένη Τετάρτη από την έδρα της εταιρείας στη Shenzhen.

Η BYD, η οποία παράγει μπαταρίες για αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα, βρίσκεται σε διαδικασία αυτονόμησης του τμήματος μπαταριών αυτοκινήτων σε ξεχωριστή εταιρεία, πριν από την είσοδό της στο χρηματιστήριο. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η αρχική δημόσια προσφορά θα αφορά μόνο το τμήμα μπαταριών οχημάτων, ή θα περιλαμβάνει κι άλλα τμήματα.

Οι μπαταρίες αναδύονται σε κρίσιμο σκέλος της επανάστασης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων η οποία προκαλεί τη μεγαλύτερη αποδιοργάνωση στον κλάδο του αυτοκινήτου που έχει συμβεί τα τελευταία 100 χρόνια. Η αξία της Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) – του μεγαλύτερου κατασκευαστή μπαταριών στον κόσμο – έχει τριπλασιαστεί από τότε που η εταιρεία συγκέντρωσε πάνω από 800 εκατομμύρια κατά την αρχική δημόσια προσφορά της στη Shenzhen τον Ιούνιο. Είναι δεδομένο ότι ο κλάδος προσελκύει το ρευστό των επενδυτών.

Η BYD και η CATL είναι οι βασικοί κατασκευαστές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα και αναδύονται ως ανταγωνιστές των Panasonic Corp. και LG Chem Ltd., προμηθευτών της Tesla Inc.

Η αγοραία αξία των μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά λεωφορεία και άλλες συναφείς πλατφόρμες αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να δεκαπλασιαστεί στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη Sanford C. Bernstein & Co.