Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Γίνεται!

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Γίνεται!

Πέντε βήματα για να πετύχετε και στους δύο τομείς της ζωής σας.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο για τους περισσότερους επαγγελματίες να καταφέρουν να κρατήσουν μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ειδικά για τους νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν όλο το προσωπικό τους χρόνο ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

Δείτε πως μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία αυτή.

  1. Κενό στο πρόγραμμα σας

Είτε μπορείτε να κάνετε ένα διάλλειμα μισής ώρας είτε τριών ωρών, θα δείτε πως τα θετικά αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά – τόσο για εσάς, όσο και τους γύρω σας. Αν ξέρετε πως θα έχετε χρόνο για τους δικούς σας, θα δείτε πως θα δουλεύετε πιο σωστά και στοχευμένα ώστε να μη χρειαστεί να θυσιάσετε τον χρόνο αυτό για να ολοκληρώσετε κάποια εργασία.

  1. Διαχωρίστε τη προσωπική ζωή απ’ την επαγγελματική

Προσπαθήστε όταν περνάτε τη πόρτα του γραφείου για να φύγετε, να αφήνετε τη δουλειά σας εκεί. Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο αφού με την «βοήθεια» της τεχνολογίας η δουλειά συνεχίζεται και… κατ’ οίκον. Προσπαθήστε, όμως, να μην ελέγχετε διαρκώς το κινητό σας για καινούργια email και να μην ανοίγετε τον υπολογιστή παρά μόνο αν υπάρχει πραγματική ανάγκη την οποία δε μπορεί κανένας άλλος να καλύψει. Αφιερώστε χρόνο για την οικογένεια σας, όπως ακριβώς αφιερώνεστε όλη την υπόλοιπη ημέρα στη δουλειά σας.

  1. Μοιραστείτε πράγματα

Το να μοιράζεστε τη καθημερινότητα σας και τις εμπειρίες σας είναι το «κλειδί» για την σωστή επικοινωνία. Προσέξτε: είναι διαφορετικό το να μοιράζεστε τα πράγματα που σας απασχολούν και να μιλάτε διαρκώς για τα προβλήματα της δουλειάς. Αν οι κοντινοί σας άνθρωποι ξέρουν τι σας απασχολεί στο χώρο εργασίας σας, θα είναι σε θέση να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο μια μέρα μπορεί να μην έχετε όρεξη. Διαφορετικά θα βλέπουν έναν κακόκεφο άνθρωπο, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι φταίει.

  1. Δείξτε και ζητήστε κατανόηση

Το επιχειρηματικό ταξίδι είναι δύσκολο και μακρινό. Γι αυτό το λόγο πρέπει να έχετε επιμονή. Μπορεί να χρειαστείτε τρία και πέντε χρόνια μέχρι να φτάσετε τον στόχο σας. Αυτό το διάστημα θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να μην ξεσπάστε σε άλλους. Αντίστοιχα, ζητήστε και απ’ το κοντινό σας περιβάλλον να επιδείξει υπομονή και κατανόηση μέχρι να ολοκληρώσετε τους στόχους σας.

  1. Μιλήστε για τις πραγματικές σας ανάγκες

Είναι προτιμότερο να ξέρουν οι άνθρωποι  σας τι θέλετε πραγματικά, απ’ το να το μαντεύουν. Θέλετε να μένετε μόνοι όταν γυρνάτε στο σπίτι; Χρειάζεστε μια ώρα στο γυμναστήριο πριν επιστρέψετε σπίτι; Προτιμάτε να πηγαίνετε σινεμά απ’ το να ξενυχτάτε; Απλά μιλήστε. Στο κάτω-κάτω αν δε σας καταλάβουν οι  άνθρωποι σας, ποιος θα το κάνεις