Ύστατη έκκληση από τον ΟΗΕ: Πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν από το κρύο στην Ευρώπη

Ύστατη έκκληση από τον ΟΗΕ: Πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν από το κρύο στην Ευρώπη
Πρόσφυγες και μετανάστες κάθονται στο χιονισμένο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017. Σε όλη τη Λέσβο χιονίζει από τις 4 περίπου το πρωί. Αποτέλεσμα να το «στρώσει» απ' άκρη σ' άκρη από το λιμάνι της Μυτιλήνης στα ανατολικά μέχρι το λιμάνι του Σιγρίου στο δυτικό άκρο του νησιού. Αποκλεισμένα είναι αυτή την ώρα είναι τα περισσότερα από τα χωριά. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται έκκληση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού, που έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει από χιόνια. Ας σημειωθεί ότι έντονη χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης δεν είχε υπάρξει ξανά τα τελευταία 20 χρόνια. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Αναφορά και στην Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, έκανε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν από το ξαφνικό κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να τους βοηθήσουν αντί να τους απωθούν από τα σύνορα και να τους υποβάλλουν σε βία, ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ασθένειες του αναπνευστικού μια εποχή όπως αυτή. Πρόκειται για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και όχι για γραφειοκρατία και για την τήρηση γραφειοκρατικών διευθετήσεων», δήλωσε η Σάρα Κρόου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Η τρομερή κατάσταση είναι σήμερα στην Ελλάδα.»

Η εκπρόσωπος της UNHCR Σεσίλ Πουιγί είπε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, βρίσκονται σε μη θερμαινόμενα αντίσκηνα και υπνωτήρια στη Σάμο, ζητώντας τη μεταφορά τους σε καλύτερα καταφύγια στην ηπειρωτική χώρα.

Εκατοντάδες άλλοι έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους καλύτερης διαμονής στη Λέσβο και στη Χίο τις τελευταίες ημέρες.

Στη Σερβία, περίπου το 80% των 7.300 προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών διαμένουν σε θερμαινόμενα κυβερνητικά κτίρια, αλλά 1.200 άνδρες κοιμούνται στον δρόμο σε ανεπίσημες εγκαταστάσεις στο Βελιγράδι.

Τα πτώματα δύο Ιρακινών και μιας νεαρής Σομαλής βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και δύο έφηβοι Σομαλοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με κρυοπαγήματα έπειτα από πέντε ημέρες παραμονής σε ένα δάσος, είπε η Πουιγί. Το πτώμα ενός νεαρού Πακιστανού είχε εντοπιστεί στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ένας 20χρονος Αφγανός πέθανε μετά τη διέλευσή του Έβρου στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια της νύχτας σε θερμοκρασίες κάτω των δέκα βαθμών Κελσίου. Το πτώμα ενός νεαρού Πακιστανού βρέθηκε στην τουρκική πλευρά των συνόρων με τη Βουλγαρία.

«Δεδομένης της δριμύτητας των χειμερινών συνθηκών, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις πληροφορίες ότι οι αρχές σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να απωθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το εσωτερικό των χωρών τους σε γειτονικές χώρες», είπε η Πυιγί.

Πρόσφυγες και μετανάστες δήλωσαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε βία σε βάρος τους και είπαν ότι οι αρχές κατέσχεσαν ή κατέστρεψαν τα τηλέφωνά τους, εμποδίζοντάς τους να καλέσουν σε βοήθεια, είπε.

«Μερικοί ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν ακόμη και ρούχα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις δριμείες χειμερινές συνθήκες» δήλωσε. «Αυτές οι πρακτικές είναι απλώς απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν.»

Ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, δήλωσε πως οι μεταναστευτικές κινήσεις στη Μεσόγειο «ξεκίνησαν δυνατά» το 2017 και ο απολογισμός των θανάτων φέτος έχει φθάσει ήδη τους 27.